Пошук по сайту

«Без горстки вірних у підпіллі ми б не мали сьогодення», - архиєрей

28 вересня в храмі Пресвятого Серця Христового м. Жовки з нагоди 25-тої річниці виходу з підпілля УГКЦ архипастир Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун відзначив осіб, які передали нам спадщину віри та приналежність до Церкви Христової.

Архиєрей зазначив: «Повірте, якби не було тої горстки вірних, служителів Церкви, ми би сьогоднішнього дня не мали, не мали би Батьківщини, Церкви і держави, і ким ми би були? Ми їм завдячуємо, їхній вірі, витривалості, зусиллям, бо вони пам’ятали про Церкву і посвячувалися служінню їй. Я до сих пір згадую своїх провідників в священичому житті. Мене це дивувало, що Церква заборонена і коли буде ніхто не знає, а вони так переконливо несуть своє служіння до людей, і це був знак для мене, що то не є людське, а Боже покликання нести ті терпіння і знущання для того, щоб Господь подарував нам щось краще, яке проходить через це горнило випробування. І ми бачимо, що з такої Церкви, яка на зовні не спостерігалася, внутрішня сила дала життя і зараз наша Церква є та, яку обирають і до неї приглядаються». Відтак владика підкреслив, що «наша Церква визначається тим, що вона була з народом, є з ним і запевняє йому своє служіння».

Тепер, за словами владики Михаїла, сповнюється пророцтво митрополита Андрея Шептицького, про те, що «Церква буде зруйнована, але опісля відродиться і буде кращою за всі часи». «Те знищення Церкви ми пережили, але тепер стається наше відродження і беручи ту «хмару свідків», які ще до сих пір є між нами, ми сьогодні можемо святкувати нашу Церкву та один одного», - підсумував проповідник.

Звершивши Архиєрейську Божественну Літургію єпископ Михаїл у співлужінні з Отцями Василіянами та духовенством Жовківського і Рава-Руського деканатів заспівали «Величання» в честь святого Партенія, мученика перших віків християнства, мощі якого спочивають у храмі Серця Христового. Відтак було зачитано архиєрейську Ювілейну грамоту для всієї парафії, за вірність УГКЦ, а єромонахи Чину Святого Василія Великого вручили іменні подячні грамоти парафіянам за витривалу християнську позицію в часи переслідування Церкви.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336