Пошук по сайту

У Суховолі відсвяткували річницю виходу УГКЦ з підпілля

5 вересня у храмі святого Миколая с. Суховоля Підкамінського деканату урочисто пригадали час виходу з підпілля УГКЦ та відродження церковного життя у парафії.

На свято прибув Правлячий архиєрей Михаїл Колтун, який вручив усій парафії пам’ятну ювілейну грамоту, освятив новий іконостас та нагородив з нагоди десятиліття священства настоятеля храму о. Ярослава Біля хрестом з прикрасами.

Владика подякував, що після виходу з підпілля, стараннями священиків та всієї парафіяльної громади побудовано новий храм. «Церква відзначає річницю легалізації, розвитку Церкви і ви в тому рості заявилися успішними, тож маєте що святкувати, маєте з кого приклад брати: з наших попередників, які нам передали в спадщину те, за що вони терпіли. А ми сьогодні в їхніх плодах розквітаємо у вигляді храму та парафії, і стримимо до чогось кращого. Об’єднуючись в дусі нашої рідної віри, греко-католицької, ми відстоюємо чогось більшого для нас – нашу державу», - сказав архипастир.

Отець Роман Біль розповів про час виходу з підпілля та порівняв переслідування Церкви в двадцятому столітті з переслідуванням перших християн. «Наші попередники тримали в серцях ту віру, яку їм дала Українська Греко-Католицька Церква. Вони чекали, молилися і діждалися. Тож ми повинні бути вдячними, що живемо в тому часі, коли наша Церква є вільна», - сказав священик.

На завершення отець-настоятель Ярослав Біль прочитав молитву за Україну, а весь храм заспівав гімн «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Прес-служба єпархії

Довідка
Греко-католицька громада з 1946 року існувала на території с. Суховоля в підпіллі. Старші люди розповідають, що збиралися на молитву в неділі і свята в помешканні родини Ярослава Крука, бо храм в час війни був зруйнований від розриву бомби. Священик о. Столяр переховувався від переслідування радянської влади.
Провадити богослужіння приїжджав священик зі села Черниці. У 1946 р. радянська влада повідомила (після довгих намагань людей), що дозволить відбудувати і відкрити церкву в приміщенні плебанії, але за умови, що громада села добровільно перейде на православ’я. Саме тому церква Різдва Пресвятої Богородиці стала православною.
З 1981 р. на парафії служив о. Богдан Рибак. 18 січня 1992 року після Служби Божої о. Богдан мав проповідь про те, що з давніх-давен церква у с. Суховоля була греко-католицька, і зараз час усією громадою відновити прадідівську віру. Всі парафіяни погодилися з такою думкою священика і з цього часу в Суховільському храмі не було ні конфліктів, ні суперечок. Громада повернулася до віри батьків.
У 1993 році церковна громада вирішила будувати нову церкву і 23 травня 1993 року було освячено камінь під цю споруду. Громада доклала багато зусиль, було зібрано чимало пожертв і 3 листопада 2003 року з ласки Божої і благословення Правлячого архиєрея Сокальсько-Жовківського кир Михаїла Колтуна храм св. Миколая був освячений.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336