Пошук по сайту

З іменем Митрополита Андрея Шептицького будуємо державу

 

28 квітня 2017 вже вписано в історію Соснівки,
як день величного дійства, присвяченого
Андрею Шептицькому – духовному лідеру
і провіднику українського народу,
будівничому нашої держави.

СВІТЛИНИ

    П’ятниця видалась теплою, омитою весняним дощем. Святковість і навіть святість відчувались у повітрі так реалістично, як відчувається запах хліба чи свіжість води. Люди йшли до Церкви. Храм Верховних Апостолів Петра і Павла з настіж відчиненими дверима вабив світлом і співом хору. О, цей спів підносив до небес! Дух Великодня ще не розчинився в буднях, ще тримає нас у блаженних відчуттях Дива і тому серце тішиться несподіваному святу, що зробило будній день таким урочистим!

Христос Воскрес! Христос Воскрес!

Смертю смерть подолав!.., – виспівує на голоси хор, керований Божим даром усіх співаків та регентом Данилом Гнатівим. А Літургію править отець-канцлер Роман Синицький, чистим голосом промовляючи до мирян слова прості і такі значущі, що мимоволі навертаються сльози. З отцем Романом ще десять священиків у світлих одежах долучаються до спільного  співу і разом з усіма присутніми творять молитву: прославляють Бога та просять миру і злагоди для народу. Неймовірно душевні моменти цієї урочистої Служби Божої надовго будуть пам’ятатися людям. Це і піднесений спів хору, і присутність отця Миколи Винара – настоятеля Церкви Преображення Господнього, і нагородження священика УГКЦ Верховних Святих Апостолів Петра і Павла отця Івана Цінцірука пам’ятним Хрестом, і велика промова отця Романа. Він говорив про Митрополита Андрея Шептицького, про його неймовірну відданість українській церкві і народу в усі, навіть найважчі, моменти життя.

- Як дерево пізнається з плоду, так і ми зараз пізнаємо плоди діяльності Митрополита. Андрей Шептицький власним прикладом показував, як треба жити. Він організовував бібліотеки, лічниці, заклади просвіти,  братства тверезості.  Показував особистою працею, як треба шукати шлях до неба, бо українці – люди неба, а не підземелля. Шептицький писав пастирські листи до священиків і до простих людей. Він завжди був з народом. Він прагнув об’єднати народ, бо знав, що сила – у єдності. Він творив добро. І кожен з нас завжди може робити щось добре. То ж дивімося у своє серце і будьмо єдині!, – такими словами звертався отець Роман до людей у церкві.

         Закінчилася Літургія. Люди йшли з просвітленими душами. Сонечко лагідно світило і обіцяло гарний день. Гості шахтарського містечка – головні організатори свята молоді міста Соснівки «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер!» - разом з соснівськими співорганізаторами, вирушили до школи №7, де їх вже чекали педагоги, учні, батьки.

         Перш, ніж все товариство дійде до школи, варто наголосити, хто став гостем Соснівки.

         Очолив делегацію отець-канцлер Роман Синицький. Були з ним соснівські духівники: священики УГКЦ Петра і Павла міста Соснівки о.Зеновій Буньо та о.Іван Цінцірук, настоятель УПЦ о. Микола Винар, а також голова молодіжної комісії отець Василь Кметь-Дяків, отець-диякон Михайло, священики – о. Василь Дубецький (Волсвин), о. Петро Якимець (Сілець), о. Іван Квітковський (Гірник), о. Володимир Юськів (Великі Мости).

         Важливими гостями були представники Громадської Ради «Святий Юр» Центру національного виховання ім. Андрея Шептицького зі Львова: Григорій Брунець – президент Центру національного виховання ім. Андрея Шептицького; Петро Шкраб'юк – доктор історичних наук, письменник; Ореслава Хомик – голова ВГО «Союз українок України», медик, громадсько-політичний діяч; Ольга Жаровська – професор Мешенського університету (Китай), волонтер фундації духовного відродження; Зеновій Боровець – доцент НУ «Львівська політехніка», член комісії у справах мирян Львівської єпархії УГКЦ.

         Супроводжували гостей міський голова міста Соснівки Ірина Харчук; заступник голови Надія Тимошик; очільниця відділу культури Тетяна Забава, директор музею «Палац Потоцьких» Галина Гриник, місцеві депутати, громадські діячі, волонтери, директори шкіл. Були і помічники-меценати: Михайло Пугач, Ігор Грабінський, Богдан Закала, Володимир Шеремета.

         На стадіоні школи №7 розпочався турнір з міні-футболу. Тренер Василь Гавалко зорганізував гравців 2009-2010 р.н. Команди з Соснівки, Червонограда, Жовкви та Сокаля змагалися на чудовому полі, а після гри всі отримали нагороди: солодкі призи і пам’ятні медалі з зображенням Андрея Шептицького.

         Хлібом-сіллю на подвір’ї школи зустріли гостей директор Ірина Мокрій, учні, батьки. Взаємні слова вітань створили гарний настрій усім учасникам свята.

         Згодом в актовій залі школи пройшов Фестиваль української пісні «Голос Руси-України». У цьому пісенному святі взяли участь місцеві школярі з трьох шкіл міста. Кращі з них виступатимуть у наступних етапах Свята української молоді з Андреєм Шептицьким. Всіх учасників фестивалю у школі №7 активісти ГР «Святий Юр» нагородили Дипломами і пам’ятними сувенірами. Директор школи Ірина Мокрій подякувала представникам громадської ради за чудову нагоду згуртуватися у Соснівці на такому величному святі і на цьому пісенному фестивалі.

         Після спільного фотографування гості Соснівки прийшли до школи №14. Педагоги та школярі зустріли гостей хлібом-сіллю на рушнику. Директор школи Наталія Щербань звернулася з вітальним словом до гостей, на які отець-канцлер Роман відповів побажаннями всіх благ і подякою за зустріч. В актовій залі школи відбулась науково-практична конференція «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер». Учні соснівських шкіл представили поважній публіці свої наукові пошуки з даної теми. Всі учасники були відзначені Дипломами за цікаві і змістовні дослідження життя і служіння Митрополита.

         Гості оглянули шкільну виставку української народної творчості, поспілкувалися з учасниками конференції, а також зробили спільне фото.

         Завершальним етапом соснівського дня під знаковим іменем Андрея Шептицького стала школа №13. Директор школи Любов Парійчук разом з колегами, учнями та батьками чекала на порозі школи. Духмяний коровай на рушнику, яким зустріли найшановніших гостей, вітальна пісня і душевне слово спонукало отця Романа і всю делегацію до щирих усмішок і подяки за прийом.  

- Число 13 є числом Матері Божої, - сказав отець Роман. То ж хай вас усіх оберігає Свята Матір і ЇЇ Син!

         У 13-ій школі отець-канцлер Роман зі священиками посвятили духовний куток і фігуру Ісуса Христа, яку директор Любов Парійчук давно мріяла встановити у вестибюлі школи. З допомогою колег і батьків це вдалося зробити, і тепер велична постать Сина Божого зустрічає усіх, хто заходить до школи, настановляючи на богоугодні справи. Дуже доречно  прозвучала духовна пісня «Люблю Тебе, мій Боже», яку виконав учнівський ансамбль під керуванням педагога Марії Савчук. До співу долучилися усі священики та присутні, тому виконання було дуже святкове і піднесене.

         Гості школи не тільки відвідали турнір з баскетболу між командами шкіл міста, яке провів тренер Микола Голеня, а й самі покидали м’яч у кошик. Учасників турніру нагородили Дипломами і сувенірами. Продовженням шкільної зустрічі був огляд малюнків на духовну і патріотичну тему, огляд керамічних виробів учнів гуртка «Дерево життя», екскурсія у Музей декоративно-прикладного мистецтва, в якому екскурсію провела переможець Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу» Оля Лазарук. Найекзотичнішим видався майстер-клас від народної майстрині Оксани Мартинович з роду Смеречинських. Пані Оксана запропонувала попробувати свої сили у гончарстві – все було під руками: і глина, і круг. Радо зголосився отець-канцлер Роман, сказавши, що давно мріяв про таке. Робота закипіла: круг вертівся, глина змінювалась. Майстриня впевнено скеровувала руки учня і перед захопленим глядацьким поглядом з’являвся новий витвір мистецтва. Що ж це буде? Сам учень не знав цього, а глина в його руках набувала форм…

- От, хотів зробити глечик, а вийшов … підсвічник! – отець Роман сам не вірив своїм очам, що сотворив таку красу. І заслужив оплески глядачів! Не святі ж горщики ліплять, давно відомо!

         На завершення урочистого духовного дня перед гостями і організаторами свята молоді у Соснівці «Андрей Шептицький – це Україна…» виступив гурт БФ «Еко-милосердя» «Галичанка» і подарував свої пісні та поетичні побажання.

         Міський голова Соснівки Ірина Харчук запевнила, що таке свято стане у місті традиційним, бо виховання молоді є надважливим завданням.

-         Всебічний розвиток особистості у національному, патріотичному і духовному руслі як раз і веде до гармонії духа, душі, тіла і природи -, сказала пані Ірина.  

         Директор школи Любов Парійчук та настоятель церкви Петра і Павла Зеновій Буньо ще раз подякували гостям за ініціативу свята у Соснівці та невтомну працю в честь прославлення життя, творчості і служіння духовного лідера нації Андрея Шептицького. Історія Митрополита – історія Великої Людини, яка ще не один вік надихатиме думаючого християнина і навертатиме на путь істини тих, хто блукає…

           «В єдності сила, добробут і перемога!» - завжди актуальне гасло, яке нам заповів Андрей Шептицький, за яким маємо діяти ради мирного і щасливого життя.

          Віра Олеш.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336