Пошук по сайту

ДЕКРЕТ щодо відзначення Ювілею Божого милосердя у єпархії

Жовква, 11 грудня 2015 р. Б.

Всечеснішому духовенству, монашеству і вірним
Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ

Д Е К Р Е Т

Божою МИЛІСТЮ
Кир  Михаїл Колтун
Єпископ Сокальсько-Жовківський

Папа Франциск проголошує Надзвичайний Ювілейний Рік Божого Милосердя, який розпочався 8 грудня 2015 року Божого і триватиме до 20 листопада 2016 року Божого.

Вселенський Архиєрей закликає кожну помісну церкву безпосередньо залучитися у переживанні цього Святого Року, як особливого моменту благодаті та духовної віднови. Ювілей таким чином святкуватиметься як в Апостольській Столиці, так і в усіх помісних церквах, як видимий знак єдності всієї Церкви.

У своїй буллі «Обличчя Милосердя» Папа Франциск наголошує: «Ісус Христос є обличчям милосердного Отця. Милосердя ось шлях, що єднає Бога з людиною, оскільки відкриває серце на надію бути любленим навічно попри обмеження нашого гріха. Милосердя завжди буде більшим за будь-який гріх і ніхто не може обмежити любові Бога, який прощає, «бо його милосердя навіки» (Пс. 136). Ми покликані жити милосердям, оскільки нам було насамперед дароване милосердя. Настав знову час для Церкви прийняти на себе радісне проголошення прощення. Це час повернення до того, що суттєве, аби взяти на себе слабкості й труднощі наших братів. Прощення - це сила, яка повертає до нового життя й додає відваги, щоб дивитися в майбутнє з надією».

З нагоди Року Божого Милосердя 8 грудня в Римі у Базиліці св. Апостолів Петра і Павла Римським Архиєреєм відчинено Ювілейні Святі Двері. За такою нагодою вони є Брамою Милосердя, де кожен, хто входить, зможе пізнати любов Бога, який втішає, прощає і дає надію.

Вперше Римський Архиєрей дозволив, щоб у кожній помісній церкві, згідно з рішенням єпархіального єпископа, були відкриті двері храму, які будуть вважатися такою самою Брамою Милосердя, як і Ювілейні Двері римських папських базилік.

Усі паломники, що протягом Ювілейного Року з 13.12.15 р. до 13.11.16 р. візьмуть участь у прощі до Ювілейного храму, увійдуть крізь Ювілейні Двері одного з цих храмів, приступлять до Святих Таїнств Покаяння та Євхаристії, візьмуть участь у Святій Літургії, розважатимуть про милосердя, помоляться молитву «Вірую» і молитву в наміренні Святішого Отця, зможуть отримати ювілейний відпуст.

«Для хворих і похилих віком та самотніх осіб, які часто не мають можливості вийти з дому, великою допомогою стане переживання хвороби і страждання, як досвіду наближення до Господа, Який через таїнство Своїх страстей, смерті та воскресіння показує головний шлях, який  надає сенсу болеві та самотності. Переживання з вірою та радісною надією цих хвилин випробування, приймаючи Святе Причастя чи беручи участь у Святій Літургії та спільнотній молитві, також і за посередництвом різних засобів комунікації, буде для них способом отримати ювілейний відпуст. Для ув’язнених, які зазнають обмеження свободи,Ювілей завжди був нагодою великої амністії, призначеної огорнути численних людей, які хоч і заслуговують на покарання, але усвідомили скоєну несправедливість та щиро прагнуть наново включитися у суспільство, роблячи свій чесний внесок… Вони зможуть отримати відпуст у в’язничних каплицях, і щоразу, коли переходячи крізь двері своєї камери, піднесуть думку й молитву до Отця, цей жест означатиме для них перехід через Святі Двері, тому що Боже милосердя, здатне перемінювати серця, здатне також перемінити ґрати у досвід свободи.
Ювілейний відпуст можна отримати також і для померлих. Ми зв’язані з ними свідченням віри і любові, яке вони нам залишили. Як спогадуємо їх під час Євхаристійної відправи, так можемо, завдяки великому таїнству сопричастя святих, молитися за них, аби милосердне обличчя Отця звільнило їх від будь-яких наслідків провини та пригорнуло їх до Себе в безмежному блаженстві» (Лист папи Франциска про відпусти з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя).

Відповідно до булли Папи Франциска «Обличчя Милосердя»,
постанов Синду Єпископів УГКЦ,
рекомендацій Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
з нагоди Року Божого Милосердя
 з 13.12.15 р. Б. до 13.11.16 р. Б.

ПРОГОЛОШУЮ
Ювілейними храмами:

катедральний храм святих апостолів Петра і Павла, м. Сокаль,  
прокатедральний храм св. свщмч. Йосафата, м. Жовква
храм Воздвиження Чесного Хреста м. Броди

в яких Архиєрей відкриє Ювілейні Двері Божого Милосердя згідно літургійного чину:
13 грудня 2015 р. Б. – у м. Сокаль
13 грудня 2015 р. Б. – у м. Жовква
20 грудня 2015 р. Б. – у м. Броди

† Михаїл Колтун
Єпископ Сокальсько-Жовківський

о. Роман Синицький
Канцлер Сокальсько-Жовківської Єпархії

Дано у Єпархіальному Управлінні Сокальсько-Жовківської Єпархії
м. Жовква Львівської області, Україна

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336