Пошук по сайту

Еко-реколекції в Маркополі

У часі великого Посту християни прагнуть розкаятися у власних гріхах, духовно відновитися і приготуватися до Воскресіння Христового. З 9 по 10 березня 2018 року, з ініціативи місцевого пароха о. Василя Гершона  у парафії Різдва Пресвятої Богородиці та Святої Тройці відбулися великопосні екологічні реколекції для парафіян села Маркопіль та Межигір (Бродівського району, Львівської області). Тому на запрошення о. Василя на екологічні науки прибув о. Володимир Містерман з м. Івано-Франківська працівник Бюро УГКЦ з питань екології, який протягом  реколекцій спонукав місцевих парафіян  задуматися над своїм ставленням до Богом створеного світу, побачити свої гріховні зловживання природними дарами та пройти процес покаяння та навернення до Господа.

СВІТЛИНИ

Розпочалися реколекції у п’ятницю екологічною Хресною Дорогою, яку проповідував і автором якої є сам о. Володимир. Глибокі розважання над Хресною Дорогою допомогли присутнім усвідомити відповідальність за навколишнє середовище, яка лежить на кожному із нас. Після відправи, на першій науці, реколектант о. Володимир наголосив на тому, що ця екологічна Хресна Дорога видалася нам на перший погляд трошки незвичною, про те, це повноцінна Хресна Дорога! І в цьому ми можемо переконатися, коли, відкривши свої серця і душі на дію Святого Духа, спробуємо заглибитись у таємницю відкуплення і спасіння всього створіння Божого. Отець закликав присутніх не бути байдужими до руйнування довкілля і зрозуміти, що навіть, коли воно нас безпосередньо не стосується, все одно наслідки відіб’ються на нас та наших нащадках. Прикладом цього може бути спалювання сухого листя чи металопластику, цим ми руйнуємо атмосферу, а головне самі дихаємо шкідливими речовинами, що спричиняють онкозахворювання, тим самим порушуємо Божі заповіді. Бажання до збагачення призводить до вирубування багатовікових лісів у Карпатах, чи видобування бурштину на Рівненщині – все це згубно впливає на рідну нашу землю і на кожного із нас, хоч ми самі і є причиною цих катаклізмів. «Чи про таку любов до нашого ближнього вчив нас Христос? У світі цих вчинків ми аж ніяк не виглядаємо добрими християнами, бо зневажаючи Богом створений світ, ми зневажаємо самого Творця», - наголосив о. Володимир. Після першого дня реколекційних наук кожен із присутніх у храмі задав собі питання: « Скільки разів я зневажив Бога? А чи не має моєї вини у руйнуванні екосистеми?»

Другий день духовних екологічних наук розпочався Святою Літургією, під час якої кожен присутній міг посповідатися та приступити до Святого Причастя. У своїй проповіді о. Володимир роздумував разом із парафіянами над тим, що коли нам важко, ми не повинні боятися свого хреста а прийняти та міцно обійняти його усією душею і сказати як сильно ми любимо Господа, який за ради нас був розп’ятий. «Коли ми приймаємо Господа у своїх серцях то тоді відчуваємо його безмежну любов до нас грішних і отримуємо Боже благословення!» Отець  знову і знову навчав парафіян, що ми повинні прийняти відповідальність за природні багатства. Навів приклад про штучні квіти, які кладуть на гробах померлих. Вони не допоможуть померлому, але тільки нашкодять природі. Краще ці кошти, за які були куплені квіти, віддати бідним та потребуючим людям. «Любов до померлих має бути живою, а не штучною», - зауважив о. Володимир.

Остання наука розпочалася молитвою на вервиці «До Божого Милосердя». Після молитви вже в котрий раз о. Володимир навчав усіх присутніх замислитися над своїм особистим життям та руйнівним впливом людини на довкілля. Реколектант відкрив нам очі на власні гріхи, закликав  просити у Господа прощення і зобов’язатися від нині жити по-іншому: бережливо користуватися природними ресурсами. Отець побажав почати змінюватися із себе, зі свого села, а Господь додасть нам сили свідчити іншим про те, що ми можемо повноцінно жити не руйнуючи природу і дбаючи про нащадків. На завершення подякував о. Василю за запрошення та усім вірним парафії за теплу родинну атмосферу і подарував кожному учаснику екологічних реколекцій пам’ятку «Екологічний іспит сумління».

Щиро надіємося, що уся наука, яку ми перейняли під час духовних екологічних реколекцій, допоможе нам згуртуватися у люблячу парафіяльну громаду, яка буде берегти та примножувати природні багатства!

Висловлюємо щиру подяку о. Володимиру за такі чудові, глибоко духовні реколекційні науки.

Інформацію подала Марія Рудак

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336