Пошук по сайту

Батьки є співтворцями з Богом нового життя

8 січня, 2019 р. Божого, на свято Собору Пресвятої Богородиці та святого Йосифа, владика Кир Петро відвідав парафію св. Архистратига Михаїла у смт. Запитів Кам’янка-Бузького району. На Вечірній з Литією єпископ-помічник привітав усіх з великим святом та наголосив на його важливості у нашому житті. У своїй проповіді він закликав пригадати з  якою радістю та любов’ю  батьки та ціла сім’я чекають появлення на світ нового життя –  своєї дитинки. А також звернув увагу на те, що коли ми святкуємо це свято, то розважаємо про Пресвяту Родину, Яка в особливий спосіб чекала на народження їхньої дитини, на прихід Божого Сина. Коли народжувався Христос, вони знали Хто має прийти на цей світ, знали, що Богородиця покликана народити Спасителя світу. Владика підкреслив, що це народження також відбувається не в підготовленому місці, бо коли Марія з Йосифом прийшли до Вифлиєму їм не було місця. Вони були вимушені йти до стайні, де народився Спаситель світу…

СВІТЛИНИ

Кир Петро поділився думкою про те, що має сумніви, що якась сім’я би знайшлася, яка хотіла б народити свою дитину в неприготовленому місці, а виявила б бажання народити в стайні, де є тварини, неприємний запах і темнота. А також завважив, що, мабуть, Пресвята Богородиця думала, що народить свого сина в прибраній чистій кімнаті, яку заздалегідь приготувала для народження свого сина. Проте це відбулося  в зовсім в інший спосіб: в стайні. Єпископ пригадав нам, що коли тримаємо новонароджену дитину на руках не раз  думаємо, до якого служіння покликав Господь новонародженну людину.

Кир Петро розкрив таїнство Різдва, яке полягає також в тому, що ми пригадуємо собі покликання родини та те, що це означає бути матір’ю і батьком, бути дітьми у своїх батьків. Також звернув особливу увагу на те, що сам Син Божий Ісус Христос також народився у сім’ї, він мав матір і батька. Коли мати і батько народжують та дарують нове життя, відбується найважливіша річ у сім’ї: вони отримують благословення та дар бути співтворцями з Отцем небесним. Архиєрей  наголосив, що коли з’являється на світ людина, вона народжується також і для неба, бо людина має початок, але ніколи не має кінця.  Його Преосвященство зазначив, який великий дар Бог дає у наші руки, що ми народжуємо не тільки дітей для себе, але й людину, яка є призначена на життя вічне, яке ніколи не закінчується. 

В часі Різдва ми відкриємо наші двері на коляду  і тим, що ми ділимося і даємо є лише мізером, бо  Бог з нами поділився Своїм Сином, нам Його подарував, підкреслив архиєрей. Кир Петро запросив відкрити свої серця, щоб там народився Господь Бог, бо  відкриваючи двері та віддячуючись за коляду, дякуємо Богові за те, що дав нам ще більше, що Він прийшов до нас і подарував Спасителя світу. Архиєрей побажав, щоб це Різдво лунало у наших домівках і провіщало про це надзвичайне чудо, що Бог стається людиною.

Опісля богослужіння владика Петро поблагословив дітей та заколядував разом із ними гучною колядою, яка прославляла Господа Бога, Який прийшов на землю, щоб повернути нам втрачений рай!

Ірина Тарапата

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336