Пошук по сайту

Єпископ-еколог розповів чому Церква закликає берегти довкілля

У прямому ефірі ТРК "Сокаль", в день проведення екофестивалю, єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун, голова синодального відділу у справах екології УГКЦ, відповів на запитання ведучого "Звідки бажання Церкви вплинути на екологію?"

"Це є вчення Церкви в дусі Святої Євангелії: зберігати світ і в ньому те, що Бог повеліває опікуватися. Бачимо як в Європі працює утилізації вживаних речей, як вони приходять до місця нейтралізації. В нас такої школи, такого розуміння та ставлення не було випрацьовано. Ми є з того часу радянського, тож можливо навіть і спеціально так вчили, щоби зловживати довкіллям і, щоб не було того береженого ставлення як до матеріальних так і до духовних цінностей. Цей досвід радянської людини не до вподоби Богові. Інша реальність – це період незалежності України. Ми входимо в свої права, ніхто нам не диктує зловживати цим світом і ми по своїй совісті починаємо набирати досвіду бережного ставлення до довкілля.

Церква слідує Євангелії і вченню Святішого Отця Папи Римського, який видав енцикліку "Славен будь", в якій говорить про такі звичайні речі, які мають місце в Євангелії. Ісус Христос прийшов захистити цей світ та оновити життя через належне ставлення до довкілля і людей. "Якою мірою міряєш, такою тобі воздасться" і якщо ми негативно ставимося до довкілля та всього живого нехтуючи ним, то ми будемо зігноровані. Життя взаємопов’язано. Не те, що дерево буде відмовляти нам в людський спосіб, а воно в свій природній спосіб не дасть плоду.

Наша Церква має бюро у справах екології, яке займається вихованням, катехизацією людей молодих та дорослих, щоб всі могли цією темою зарядитися і нею жити".

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336