Пошук по сайту

Вірні та духовенство єпархії взяли участь у військовому паломництві до Зарваниці

17 - 18 вересня 2016 року відбулося Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці під гаслом «Вірних стереже Господь» (Пс. 31, 24), в якому вже восьмий рік поспіль беруть участь вірні, священики та єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії.

СВІТЛИНИ

Захід розпочався з Молебну перед Зарваницькою іконою Божої Матері. Далі колона паломників вирушила на площу перед Собором до монументу Матері Божої, де відбулася церемонія відкриття прощі. Паломницька програма продовжилась відновленням хресних обітів у купелі Святої Анни, де бажаючі змогли зануритися у воду. Відтак тема цьогорічного паломництва – вірність, продовжилась у відновленні шлюбних обітниць та військової присяги на вірність Україні.

Учасники паломництва пройшли Хресною ходою. Військові почергово несли хрест від стації до стації, а капелани голосили душпастирські науки. Увечері було звершено заупокійну Божественну Літургія за полеглими захисниками Вітчизни. Паломники на чолі з єпископом Михаїлом в пам’ять про загиблих пройшли скорботною ходою зі свічками та помолились Панахиду.

Звертаючись до паломників владика Михаїл Колтун зазначив: «Ви, що приїхали сюди в підтримку військовослужбовців, підсилюєте їхню вірність, щоби в молитві заявитися перед Богом. Через паломництво, через жертву, через молитву ми звертаємося до Бога в їхніх потребах. Ми усі досвідчаємо цей стан нашого життя і приходимо всі спільно до розуміння, що нам потрібно єднатися під тим гаслом: «Вірних береже Господь». Настільки нам потрібно перенятися вірністю, постійною і тривалою любов’ю до землі, до життя, до кожного з нас, щоб ми усвідомили це в своїй вірі». Далі єпископ закликав до любові між нами і «ця любов має бути вірна, витривала. Консолідація наших сили, як мирян так і військових в підтримку нашого спільного діла є для того, щоб могти входити в Царство Боже. Під гаслом «Вірних Господь береже» ми заявляємо свою вірність перед військовослужбовцям, що ми за них молимося, їх підтримуємо, заявляємося в їхньому світі своєю любов’ю».

Промовляючи до військових архиєрей сказав: «Багато цивільних приїхали для того, щоб підтримати вас. Ви не самі! З вами народ! Ви його захищаєте, а вони за вас моляться і підтримують. Тут діє цей християнський механізм, який ми осягнули в молитві. Ви відчули народ та їхні християнські цінності, які ми розвиваємо між собою і ділимося ними».

Серед учасників VIII військового паломництва були представники Збройних сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України, Державної прикордонної та Державної пенітенціарної служб. Також на прощу до Зарваницької Богородиці прибули учасники АТО, їхні родини, волонтери, миряни та військові капелани, курсанти та ліцеїсти.

«Ми сьогодні стоїмо перед великою відповідальністю за духовну міць наших військовослужбовців. Головне у військовослужбовців – це сила духу. Господь своїх вірних береже. Коли хочемо, щоб Бог зберіг від кулі та нещасть, ми хочемо заявитися перед Богом вірними», – сказав військовий єпископ Михаїл.

«Під час цього паломництва молимося за мир у всій Україні. Щоби Господь допоміг його здобути та зберегти, щоби благословив миром вірних Йому людей, щоби захистив, оберіг і повернув живими і здоровими наших військовослужбовців до їхніх родин, – наголосив владика Михаїл. – Ця вірність, про яку сьогодні говоримо, повинна бути не лише на фронті, а й у щоденному житті: вірність християнським цінностям, ділам милосердя, молитві за живих і померлих. Ознака вірності повинна проявлятися в нашому буденному житті».

Окрім молитовної програми на сцені виступали оркестр Збройних сил України і зведений оркестр ЗТУ та Навчального центру Національної гвардії України, співали артисти Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю ЗС України та відомий гурт «Українські Барви».

Під час закриття прощі було зачитано привітання Президента України Петра Порошенка з нагоди проведення VIII Всеукраїнського військового паломництва. «Формувати потужну віруючу християнську українську армію допомагає підтримка військових капеланів та священнослужителів. Ми повинні розуміти, що боротьба і захист Вітчизни без молитви до Бога – неможлива», - про це наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

Учасники паломництва мали змогу харчуватися у польовій військовій кухні.

Завершилося паломництво у неділю, 18 вересня, Архиєрейською Божественною Літургією. Вірні чисельно приступили до Таїнств Сповіді та Пресвятої Євхаристії.

У цьогорічному паломництві взяло участь близько півтори тисячі військовослужбовців, загальна кількість прочан сягнула понад дві тисяч осіб.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336