Пошук по сайту

У Бродах посадили «алею миру» та вшанували жертв більшовицьких репресій

6 листопада 2016 року у храмі Чесного Хреста Господнього м. Броди звершено Архиєрейську Літургію, рукоположено нового диякона, освячено відновлений монумент жертвам більшовицьких репресій та посаджено «дерева миру».

СВІТЛИНИ

Основний акцент проповіді був поставлений на запобігання експлуатації землі на територіях, де ведуться бойові дії. Єпископ Михаїл Колтун наголосив: «Сьогодні світ собі ставить на пам'ять всі розрухи, які проходять на землі. Сьогодні міжнародний день по запобіганні експлуатації природного довкілля в часі війни і військових протистоянь. Складна це тема, непросте питання, але ми маємо на нього відповісти. Ми хочемо, щоб земля і все, що на ній нам служило. Ми кажемо, що природа є живою і нас живить. Однак коли ми поглянемо скільки землі, в часі війни на Сході, є заміновано, спалено… Тому ми сьогодні – присутні військові, цивільні – молимося за збереження землі. Це є моральний фактор. Якщо ми землю захищаємо, то маємо з вдячністю ставитися до неї в своїх діях. Ця тема є для того, щоб ми могли попереджувати зловживання в користуванні землею та природними ресурсами. Коли йде війна, щоб не зловживати і дякували Богові за цей дар землі. Ставлення до землі має бути моральним. Ми як християни повинні дякували Богові за дар землі. Це християнська культура, задля нашого життя. Тому молимося, щоб це природне середовище, яке захищають наші воїни, служило для всіх нас».

В часі Літургії відбулися дияконські свячення Івана Чаплюка. Опісля новопоставлений диякон подякував архиєрею за свячення та пригадав свій шлях на дорозі духовної формації: від поступлення в Тернопільську духовну семінарію, навчання та благословення на Таїнство подружжя. Також диякон Іван попросив молитовної підтримки у своєму подальшому служінні в Церкві.

Після спільного моління в храмі усі процесійно вирушили на площу, де встановлено пам’ятник жертвам більшовицьких репресій. Спершу помолилися Панахиду, відтак єпископ освятив відновлений монумент. Мер міста Анатолій Белей виголосив промову, в якій наголосив, що в основах цього монументу є капсули з землею, яка привезена з місць, де наші люди перебували в таборах і каралися більшовицьким режимом.

Відтак по сторонах пам’ятника священнослужителі, представники влади та парафіяни взяли участь в посадженні дерев, які мають стати алеєю миру в Бродах.

На закінчення єпископ Михаїл подякував усім, хто спричинився до цього дійства – голові міста, району, Церкві та о. Тарасу Дзьобі, голові комісії у справах екології – за організацію, яку «навіть державі не вдалося провести, так як в нас - в Бродах». Також закликав присутніх практикувати легкий спосіб любові до землі: «Посадити дерево, подарувати квітку, щоб творити один для одного добро».

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336