Пошук по сайту

225-ліття храму відзначили в Замочку

8 листопада 2016 року у с. Замочок Жовківського деканату відсвяткували ювілей – 225-ліття храму св. влкмч. Димитрія.

СВІТЛИНИ

Урочистість очолив Преосвященний владика Михаїл Колтун. З архиєреєм співслужили священики, які колись душпастирювали в цьому селі, священнослужителі з сусідніх парафій, отці з єпархіального управління та ті, що виявили зацікавлення тим величним святом. Перед Літургією нижчі свячення прийняв Володимир Кот, а після Анафори архиєрейрей рукоположив у диякони Михайла Захарка та Володимира Кот.

Єпископ у проповіді закликав присутніх давати свідчення християнського життя. «Ми цим празником втішаємося, віримо в цей празник, в великомученика Димитрія, який втішався вірою і засвідчив свої віру мученичою смертю і багатьом допомагає у вірі, в християнському витриванні і свідченні у вірі. Зараз для нас усіх є відкрита нагода бути живим свідченням Христа, своєї Церкви. Не тільки час мучеництва був в перші роки християнства, але ми бачимо наскільки живе свідчення дає силу Церкві. Не так давно, за радянського режиму, наша Церква була переслідувана, була заборонена. В такий спосіб Церкву хотіли знищити, підмінити її, нашу свідомість християнську хотіли зневілювати і тоді знаходилися ті, які в Сибіру свідчили, у в’язницях і засланнях. Були й ті, що в катакомбах свідчили. Ризикували своїм життям. Вистарчало того геройства в перші віки християнства, в середньовічні і тепер». Далі архіпастир продовжив: «Церква має той заряд в собі. Вона не тільки кличе до служіння, але передусім до свідчення, яке вимагає геройства. І Богу дякувати, ми сьогодні пожинаємо плоди в нашій Церкві. Сьогодні, коли втішаємося свободою, що маємо можливість свідчити свою віру, ми повинні захищати свою Батьківщину, землю, наш народ, цінності та нашу гідність. Для цього треба свідчення. Ми свідомо визнаємо віру в молитву, в мучеництво, в загробне життя, що ті, що гинуть приносять цю жертву зі свого життя, заради свободи і незалежності. Ми живемо не для того, щоб померти, але маємо цінності в житті, які маємо плекати. Тому маємо бути приналежними до нашої Церкви, цінувати, любити її і бути готовим свідчити у всяких обставинах нашого життя».

Настоятель парафії о. Ярослав Малиш, секретар-референт єпископа, подякував архиєрею за батьківську опіку в служінні та подарував йому двокирій і трикирій. Опісля о. Ярослав поіменно представляв людям кожного присутнього священика і який уряд в єпархії вони виконують.

На завершення єпископ окропив усіх свяченою водицею.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336