Пошук по сайту

Єпископ Михаїл посадив «дерево миру» в Києві

В день «Години Землі», 25 березня 2017 року в Маріїнському парку м. Києва, в рамках Всеукраїнської акції «Посади дерево миру» була висаджена «Алея зеленого майбутнього».

СВІТЛИНИ

Духовним стержнем заходу став екуменічний молебень до Бога Творця, який очолили владика Михаїл (Колтун), голова Комітету з питань екології Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви та владика Агапіт (Гуменюк), архієпископ Вишгородський Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Владика Михаїл висловив радість з приводу розвитку безтермінової акції «Посади дерево миру», яка була ініційована УГКЦ та підтримана Мінприроди України восени минулого року, напередодні Всесвітнього дня запобігання руйнування довкілля через війни та військові конфлікти.

Констатуючи новий широкомасштабний вимір акції по всій Україні, єпископ-еколог звернув увагу представників законодавчої та виконавчої влади, вірян та всіх присутніх на те, що: «Ця акція покликана стояти на сторожі життя: життя природи і життя людини, яка є її частиною».

Владика Михаїл коротко застановився над ознаками смерті сучасного світу і загрозами для життя, а саме: війна, варварське знищення лісів, Грибовицьке сміттєзвалище, а також закликав до їх вирішення у дусі солідарності та справедливості. Церковний ієрарх також висловив сподівання на особливі духовно-екологічні плоди ініціативи з огляду на час Великого посту, в якому вона відбувається – плоди особливого переображення у Христі всіх, хто долучається до цієї акції. Джерело Життя – Бог запрошує нас до покаяння і навернення на дорогу життя, у якій немає місця для гріха, в тому числі й екологічного.

Владика Агапіт наголосив на величності ролі та послання кожної людини у сотвореному світі як Божого управителя, а також особистій відповідальності кожної людини за навколишнє середовище.

Представник Духовного управління мусульман України Шейх Рустам Гафурі підкреслив вагомість втрати Криму, а також наголосив на важливості відновлення духовної екології для збереження країни та її довкілля.

Міністр Екології і природних ресурсів України Остап Семерак наголосив на патріотичному вимірі ініціативи: «Вона показує, що українці хочуть миру і готові захищати  свою територію і природу від будь-яких насильницьких впливів. Закладення алей сьогодні розпочалося по всій Україні. Запланували висадити близько восьми тисяч різної породи дерев. Це стане гарним кроком для збагачення природного фонду України. Сподіваюся, що вона підвищить увагу українців до екологічних проблем та до бережливого ставлення до навколишнього природного середовища».

Перший заступник голови Верховної ради Ірина Геращенко відзначила важливість проведення заходів, спрямованих на відновлення навколишнього середовища, та зауважила, що екологічна акція «Посади дерево миру» покликана не лише озеленити в різних куточках нашу країну, а й долучити кожного українця до порятунку природи. Зокрема, політик закликала усіх народних депутатів долучитись до відновлення та збагачення української природної спадщини.

«Сьогодні проблема екології в Україні – це серйозний виклик для парламенту та уряду. Спільними зусиллями ми маємо зробити все можливе для збереження та примноження природної спадщини для майбутніх поколінь. Екологічна ситуація поблизу лінії зіткнення є просто жахлива. Внаслідок військової агресії було пошкоджено сотні об’єктів природнього фонду, тому надзвичайно важливо приділяти увагу екології на Сході України», – наголосила  Ірина  Геращенко. В цьому контексті політик поінформувала, що в рамках Всеукраїнської безстрокової екологічної акції «Посади дерево миру», найближчим часом за участі Міністерства екології та природніх ресурсів України передбачається озеленити території Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо що метою, яку ставили перед собою організатори, є привернути увагу до згубних соціального-екологічних наслідків війни на Сході України і спонукати до єднання у молитві і акції задля збереження життя людей та природи, а також відновлення миру.

Завданням цієї екологічної ініціативи є також привернути увагу українців до екологічних проблем, підвищити інтерес до бережливого ставлення до навколишнього природного середовища, збереження та примноження природної спадщини, формування екологічної свідомості та патріотизму, прагнення берегти рідну природу і країну.

За підтримки Національних природних парків та заповідників ініціатива буде тривати наступних 2 тижні. Запрошуємо кожного зробити свій внесок для більш екологічного та мирного майбутнього.

Повідомляє Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336