Пошук по сайту

Проща до Чудотворної ікони Матері Божої Вознесенської у Маркополі

Залишаємо все звичне, щоденне і буденне, все, що вимагає від нас багатьох зусиль, уваги і часу, і починаємо рухатися з однією особливою метою – щоб поклонитися Матері Божій на особливому місці – місці її об’явлення. Звичайно, Мати Божа присутня біля нас увесь час і ми можемо звернутися до неї у своїх молитвах. Але все ж особливе єднання з нею ми відчуваємо, коли опиняємося на святому місці, де колись відбулося її об’явлення. Одним із таких місць є церква Вознесіння Господнього у селі Маркопіль (Бродівського району). Святе місце своєю особливою атмосферою Божої присутності допомагає нам у єднанні з Богом. І саме 16-17 травня 2018 року відбулася проща до Чудотворної ікони Матері Божої Вознесенської. Паломники, хто пішою ходою, а хто транспортом прибули до парафії на Велику Вечірню з Литією, яка розпочалася у парафіяльній церкві Різдва Пресвятої Богородиці. А після цього відбувся процесійний похід від парафіяльного храму до храму Вознесіння Господнього, де розпочалася Свята Літургія, під час якої усі бажаючі могли приступити до сповіді.

СВІТЛИНИ

«Церква у нічних сутінках, наповнена щирими молитвами паломників, ніби випромінювала Божу благодать, душевний спокій і умиротворення. Час зупиняється і ти опиняєшся на одинці з Богом, не відчуваєш холоду і втоми, а тільки щирий жаль за свої гріхи і душевну легкість та дивне відчуття піднесеності», - так описала свої почуття одна із учасниць прощі. А після Літургії відбувся концерт духовної пісні за участю семінаристів Тернопільської семінарії. Виконані пісні не залишили байдужими жодного глядача, настільки проникли в серце кожного, що просто не можливо було зупинити сльози на очах від краси голосу семінаристів. Усі були вражені їхнім талантом, яким нагородив іх Господь, і яким вони діляться із ближніми, таким способом, сіючи зерна Божої доброти. Оскільки на дворі було досить холодна погода, зігрівшись теплим чаєм із канапкою, прочани продовжили своє паломництво Хресною Дорогою, яку виконували під музичний супровід теж семінаристи разом із місцевим парохом о. Василем Гершоном. «Слова Хресної ходи і лірична мелодія, яка лунала, заставила задуматися над власним способом життя і своїми вчинками. Чи заслуговуємо ми на прощення гріхів? Чи варті ми того, щоб заради нас віддав своє життя Ісус Христос, щоб спасти душі наші?» - ділилася своїми роздумами жителька с. Маркопіль.

А по завершенню Хресної Дороги розпочалися нічні чування біля Чудотворної ікони Матері Божої. Незважаючи на втому і досить пізній час, щирість молитов і пісень, які промовляли паломники разом із о. Василем одухотворювали усіх прочан. «Я думаю, що кожен хто був присутній на цих чуваннях, хто проходив на колінах навколо Чудотворної ікони зрозумів, що головне віра і щире розкаяння допоможуть нам у наших потребах. Матінка Божа Вознесенська прийде на допомогу до того, хто до неї прибігає, ми просто повинні щиро вірити у її Божественну силу!» - із жалем у очах відповідали прочани. Надворі уже світало, коли паломники виходили із храму, а на душі панував спокій і віра, що Матір Божа винагородить кожного.

Ранок наступного дня розпочався Утренією та Акафістом до Богородиці, Божественною Літургією, після якої були прочитані молитви на оздоровлення та Водосвяття. По завершенню кожен прочанин міг ще раз приклякнути на коліна у щирій молитві біля Чудотворної ікони Матері Божої.

Усі хто побував тут на прощі очистили серце, зміцнили віру, відчули духовне і фізичне зцілення. Проща змінює життя, тому що в ній ми не тільки прямуємо до Бога, але й сам Господь виходить нам на зустріч, як добрий батько своєму блудному синові – з радісними обіймами, простягаючи всі свої скарби і спадок!!!

Рудак Марія

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336