Пошук по сайту

"Боже, збережи нас вільними у Твоєму мирі та в любові між нами" - Кир Михаїл (Колтун)

Владика Михаїл (Колтун) благословив святкування Дня Незалежності України у м. Сокалі та в м. Жовкві.

Церква з державою цей день визнає і святкує. Усвідомити собі цей дар незалежності. Свобода є плодом єдності та співдії з Христом у Святому Дусі. 

Правлячий Архиєрей Кир Михаїл очолив Божественну Літургію у катедральному храмі м. Сокаля о 10 годині ранку. 

У своєму пастирському слові владика зауважив, що Церква та держава День Незалежності визнають, щоби об’єднатися навколо нашої незалежної держави. Дуже важливо є усвідомити дар незалежності. Свобода, незалежність — це дар Божий, щоб людина була подібна по образу Божому, вибирала те, що краще для життя. щоб ми з доброї волі оцінили ці дари. Ми маємо сприйняти ці дари, як добре Боже зерно, згідно з Євангельським уривком. Свобода та незалежність є найважливішими дарами життя. У цій свободі маємо найменшого шанувати та найменшому служити. Ми є державою в єдності, тому покликанні бути сумлінними християнами, які хочуть послужити кожному не задля власної прослави. Ми об’єднуємося сокровенними цінностями і ми є державою, яка має культивувати любов у житті. Маємо відкривати у єдності Бога своєму ближньому. Україна об’єднана Божим знаком — свободою. Живе єднання Бог благословить в любові. Жити в єдності! В любові єднаймося в молитві за мир, бо ми того спраглі. Єднаємося та поручаємо державу в молитві між собою та з Христом і Богородицею сьогодні. Зливаємося в одне і стаємо перед Богом в молитві: «Боже, збережи нас вільними у Твоєму мирі, в любові між нами, щоби ми могли славити Тебе і радіти життям нашої держави». 

СВІТЛИНИ

В часі Божественної Літургії відбулися дияконські свячення піддиякона Любомира Костюка випускника Івано-Франківської Духовної семінарії УГКЦ та студента Папського Університету св. Томи Аквінського "Анджелікум". Опісля Божественної Літургії Кир Михаїл освятив пам’ятний барельєф Праведному Митрополитові Андрею, що встановлений на одній із стін катедрального храму.

Преосвященний владика зазначив, що «ми бачимо в тому барельєфі праведного митрополита сокровенні речі: як ціль свободи, в якій митрополит Андрей вів Церкву. Ми сприймаємо його труд, його посвяту, його вірність своїй Церкві, своєму народові… Його постать засвідчується в Україні сьогодні, бо колись вона була ганьблена. Ми сьогодні належимо до Церкви, належимо до того народу, який був ганьблений, але відродились, і це є для нас імперативом, щоб впевнено йти в Бозі і з Богом до свободи. Ці слова нехай увійдуть у наше життя, щоб ми мали чим і для чого жити». (Зі слова Преосвященного Владики Михаїла)

Владика подякував владі, яка доклалася до того, щоби цей барельєф увіковічити в пам'яті нашій.

Також відбувся Чин Панахиди за тих, які віддали своє життя за свободу-незалежність України.  Відтак розпочалася процесійна хода,  в якій було віддано шану національним героям України. На головній площі Січових Стрільців у м. Сокалі владика Михаїл благословив урочисту академію з нагоди святкування Дня незалежності. У своїм пастирськім слові наголосив: «ми покликанні робити цей світ кращим, щоб ми своїм життя збагачували його. Щоб наше життя розвивалося — і нам Господь благословив День незалежності України, щоб ми могли його посмакувати, розвинути цей смак до життя, але й велів, щоб ми не здавалися в труднощах. Сьогоднішні труднощі нас випробовують. Чи ми здатні жити дальше? Так, відповідаємо перед Богом: Боже благослови нас, щоб ми могли один одному взаємно радіти за дар життя, за дар свободи, за дар незалежності. Ми діти народу, який очікував цей благословенний день свободи, а тепер благаємо утверди нас у цій дні своїм всеблагим благословенням».  

Опісля святкових урочистостей у м. Сокалі, владика Михаїл взяв участь у святковій академії присвяченій до Дня Незалежності України у м. Жовкві. 

Разом із духовенством Кир Михаїл уділив своє пастирське благословення та розділив з вірними радість святкування Дня Незалежності України. У своєму слові зверненому до всіх присутніх, архиєрей запевнив, що «Ми в імені Божому вручаємо нашу Україну, щоби в ім’я Боже, Україна була для нас тою святинею нашого життя, коли ми знаємо, що таке свобода, що значить єднання України в християнстві, в її надбанні — це є наша відповідальність за наше життя. Старатися про добро не тільки для себе, а дбати про добро цілою України. Ми хочемо відчувати Україну в своєму серці, та переживати за мир між нами, любов до Бога, до ближнього, любов до землі. Дай нам Боже любові до свого народу, дай нам Боже, щоб ми могли кожного любити. Це є наша відповідальність за життя. Молімося за хліб насушний для цілої України». Владика Михаїл закликав: дякувати Богові за подарунок свободи, просити в Нього, щоб ми зрозуміли цей дар незалежності. 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336