Пошук по сайту

Святкування 468 річниці заснування села Ягідня

 

Молитва і пісня сторіка

Вам подих і клич журавлиний

Від роду, до роду – навіки,

Розвіють печаль з України….. 

  ….Такими рядками хочеться розпочати розповідь про перше святкування Дня села Ягідня Кам’янка-Бузького району, яке відбулося 02 вересня 2018 року. Мальовнича місцевість яку облюбували і поселилися люди заворожує своєю красою. Через село протікає річка яка є притокою річки Батючки, що впадає в ріку Західний Буг, а навкруги родючі землі та ліс. Перша згадка про село сягає 1550 року.Назва села часто змінювалася, а саме : Ягуня, Ягонія і Ягідня. Цікаво звідки взялася така назва, доволі рідкісна і незвична?

  Отже, побутує така легенда, що колись дуже давно на теперішньому Зубівмостівському старостинському округу поселився один багатий пан на прізвище Зуб, який збудував міст через річку Батючку і село отримало таку назву «Зубів Міст» але ми зараз не про це село розповідаємо. В пана були діти і одружуючи їх він дарував їм землі і ось одній дочці Ядвізі ( а ласкаво її називали – Ягуся) він подарував саме ті землі де розташоване село, і на її честь отримало назву.

   Минали століття, народжувалися нові покоління виплекані на любові до рідного краю, традицій та звичаїв. Окрасою села стоїть невеличкий храм великомученика Димитрія, який своїм дзвоном об’єднує в спільній молитві спільноту «Матері в молитві», діточок та всіх жителів. Як і кожної неділі та свята дзвони скликали усіх на Божественну Літургію. З усіх околиць люди в вишиванках сходилися до храму щоб в черговий раз попросити небесного Отця миру і здоров’я для всіх жителів. Саме так розпочалося святкування Дня села Ягідня. Після Літургії всі спільно з настоятелем храму отцем Ярославом  Партикою та отцем Василем Партикою процесійно вирушили до каплички Пресвятої Богороці, де було відслужено Молебень подяки нашій Небесній Матінці за Її материнську опіку і поміч. Отець Василь Партика привітав усіх із започаткованим святом дня села, і окропив усіх освяченою водою. Повертаючись по дорозі до церковці під спів церковного хору, отець Ярослав освятив дитячий майданчик та автобусну зупинку, яку збудували та розмалювали самі жителі.

СВІТЛИНИ

      Святкування наберало обертів, щоб не упустити навіть найменшого жителя села Всечесний о. Ярослав спільно з аніматорамибратом Іваном Притулою та Софією Партикою провів «Веселі канікули з Богом» для усіх дітей села Ягідня. Село сколихнулося від дитячих радощів, бансів, ігор та розваг.

  На стадіон сходилися гості свята ось і розпочалися урочистості, громаду привітали заступник міського голови Богдан Ковалюк,секретар ради Володимир Бусель, голова «Благодійного фонду Миколи Іщука» Микола Іщук, а також нагородили довгожителів села подяками та преміями від благодійного фонду. Концертну програму розпочав отець Ярослав Партика зворушливою піснею про сьогодення після якої вшанували пам’ять усіх Героїв України, а зокрема, воїнів АТО хвилиною мовчання. Місцеві діточки підготували віршики про Україну та рідне село а також таночок гопачок.

«Повстанське танго» виконали Ірина Гудзеляк та Віталій Каландяк,  всім матерям о. Ярослав подарував пісню, а також поблагословив усіх присутніх на дійстві та бажав миру та любові? Всі учасники заходу спільно виконали «Боже великий єдиний».

   Дякуємо всім учасникам дійства, всім ініціаторам, аніматорам, спонсорам, а особливо о. Ярославу Партиці за ідеї, підтримку,солов’їний спів, а найбільше за молитви які вберегли усіх наших воїнів і оберігає всіх нас. Ми дякуємо Богу, що ви в нас є!!!!!!

Інформацію подала Любов Водоніс, начальник відділу культури Камянка-Бузької РДА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336