Пошук по сайту

Святкування 250 років храму у с. Лубнівка

27 вересня 2018 р. Б., єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Кир Петро (Лоза) очолив святкові Богослужіння на парафії Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього в с. Лубнівка з нагоди храмового празника та святкування 250-ліття храму. 

У своїй проповіді архиєрей наголосив на важливості нести свій хрест, бо він є Божим благословенням.

 «У храмі відбувається зустріч людини із її Богом. Тому що в храмі Божому відбуваються Таїнства. Таїнство — це видимий знак невидимої Божої ласки, яка конечно необхідна для нашого спасіння. Цей 250-літній храм є свідком спасіння людини. Він є великим свідком зустрічі людини з Богом. 250 років храму — це благодать Божа, яку ми маємо цінити. 

Єпископ підкреслив, що «Хрест Господній для християнина є великим знаком Божої любові до людини.  Коли дивимось на хрест ми розуміємо, що він для нас є Божим благословенням. Але ми також пригадуємо подію розп’яття та те, що на хресті відбулося наше спасіння. З любові до нас Христос не відмовився помирати. Ісус промовляє до нас: «Я не хочу, щоб ти помер, я помру за Тебе». І це стається в історії спасіння для кожної людини. Господь через хрест дарує людині життя вічне. 

СВІТЛИНИ

Хто хоче правдиво любити, мусить бути готовим терпіти. Воздвиження чесного животворящого Хреста це знамення терпіння, смерті Ісуса Христа, але й великого благословення. Дивлячись на хрест, пам’ятаймо, що Бог мене любить, Бог мені дарує життя вічне.»
Владика закликав: «Робімо гідно знак хреста на собі, знак нашого спасіння та любові. Не біймося нести свій хрест. «Хто не візьме свого хреста і не піде за Мною слідом, той Мене недостойний» (Мт. 10, 38). Наші терпіння ми можемо знести, коли розумітимемо, що в них полягає наше спасіння. Бог не хоче, щоб ми терпіли, але дивлячись на хрест, запрошує нас черпати ту силу і любов від Нього. Господь дає  силу, бо уповаючи на себе ми є немічні та дуже слабкі люди і дуже часто можемо падати під тягарем хреста. Але коли дивимось на хрест, на дорогу хресну, яку пройшов Господь, завжди буде появлятися сила, бо вона буде походити з неба, від Бога. Ви є щасливі, бо животворящий хрест є покровителем вашої парафії. Хрест Господній є той, який над вами чуває і хоче дати вам силу. 

Єпископ настановляв, щоб ми дякували Богові за його любов до нас і просили благословення: «Хай Господь всіх нас благословить, і щоб ми, ідучи через наше християнське життя, з радістю приймали цей хрест на свої плечі  і пам’ятали, що ми йдемо не самі, а з Богом. Віримо і надіємось, що перемога нашого народу над ворогом, який напастує нас, який не дає нам спокою, буде через цей хрест». 

Наприкінці Божественної Літургії Кир Петро підкреслив, що усі ми «сьогодні прославляли Господа Бога, дякували Богові за  роки, в яких люди з різних поколінь збирались у тому домі Божому. Звертаючись до парафіян, владика звернувся до вірних зі словами, що цей храм є благословенням, бо він є цінним для цілої України, адже вона є пам’яткою архітектури. Ці збереження, які нам Бог дає, маємо зберегти і передати іншим поколінням. 

Владика Петро подякував усіх за гостинність та щиру молитву, і побажав Божого благословення. 

Адміністратор храму о. Василь склав слова подяки владиці Петрові, за те, що уділив архиєрейське благословення та звернувся з пастирським повчальним словом до усіх присутніх, побажавши, щоб Господь вів преосвященного владику своєю правицею, і обдаровуючи всіма щедротами на многая і благая літа.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336