Пошук по сайту

У БРОДАХ ВІДЗНАЧИЛИ ЮВІЛЕЙ ВІДРОДЖЕННЯ ХРАМУ З РУЇН

27 вересня  2018 року, у день храмового празника, парафіяни храму Воздвиження Чесного Животворящого Хреста  м. Броди, урочисто відзначили дві знакові події –  25-ліття відновлення своєї духовної святині та 25-річчя архиєрейських свячень  сокальсько-жовківського єпископа Михаїла Колтуна.

Більш як 400-літня історія цього  храму була непростою. Збудований ще у XVII столітті  він переживав  неодноразово пожежі, руйнації, забуття, але щоразу відновлювався і розширювався. Радянська атеїстична влада цю культову споруду довгі роки використовувала  не за призначенням. Тут розміщувався і дивізійний клуб, і зерносховище, а згодом – спортивна школа.  Лише після виходу Української греко-католицької Церкви із підпілля , у 1993 році українська  держава  передала цю пам’ятку архітектури, що була у занедбаному стані, громаді УГКЦ м. Броди.

Двадцять п’ять років  завдяки старанням  адміністратора  о. Ярослава Царика,  парафіян та жертводавців будівля була відновлена і стала величним храмом, де лунає слово Боже. 

Владика Михаїл Колтун, перший висвячений єпископ в Україні після виходу УГКЦ з підпілля, 25 років тому, а  саме 27 вересня  1993 року,   здійснив свою першу візитацію у Броди до церкви Воздвиження Чесного  Живовтворящого Хреста.   

СВІТЛИНИ

Отож, з нагоди цих двох ювілеїв, 27 вересня, м. Броди відвідав Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії. На в’їзді у місто духовного архипастиря зустрічав  міський голова Анатолій Белей, а біля храму  – вітали адміністратор  о. Ярослав Царик, духовенство та вірні.

У архиєрейській святій Літургії участь взяли  канцлер Сокальсько-Жовківської  єпархії  Василь Дяків , економ єпархії  о.мітрат  Михайло Грицишин, декан Бродівський  о. Юрій Біль, старобродівський – о. Петро Чаплюк, підкамінський – о. Михайло Бакай, духовенство, представники районної та міської влади,  мешканці та гості міста.Серед запрошених священиків були і ті  ,які були і на першій урочистості 25-років тому у 1993 році  разом із Владикою Михаїлом Колтуном. Це о.мітрат Михайло Грицишин, о.Петро Чаплюк, о.Іван Вихор та о.Ярослав Царик який тоді очолював Бродівський деканат.

Перед  Богослужінням  архіпастир освятив  ікону  Божого Милосердя   та Матері  Божої  Неустаної Помочі, яка буде похідною для всіх урочистостей парафії. Цю офіру для  божого  храму  склала родина  Лариси  і  Богдана Масловських.

 Після читання Святого Євангелія, звертаючись з проповіддю до присутніх  у храмі,  владика Михаїл наголосив на значенні Животворящого Хреста у сучасному житті для кожного християнина. Зокрема, він зазначив, що це справжня духовна зброя  і опора для нас.

Владика Михаїл подякував парафіянам за те, що відновили цю зруйновану і знівечену споруду, наповнили красою і черпають віру й силу для життя. Сокальсько-Жовківський єпископ висловив також слова вдячності адміністратору храму о. Ярославу Царику, сотрудникам о. Андрію Семенюку, о. Тарасу Дзьобі за ревну працю на Христовій ниві. Також владика  своїм декретом  надав право носіння хреста з прикрасами бродівському декану Юрію Білю.

Отець Ярослав Царик вітаючи сокальсько-жовківського єпископа з 25-літтям архиєрейської хіротонії зазначив, що цьому передувала його велика праця у підпіллі, як греко-католицького священика.

– Ваша життєва дорога  вимощена витривалістю, терпеливістю і впевненістю у щасливому завтрашньому дні Української Греко-Католицької Церкви і Української держави, – наголосив о. Ярослав.

Привітали парафіян з храмовим празником і 25 річчям створення парафії, а владику з 25-літтям єпископських свячень голова  Бродівської районної ради Євген Швед, перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Адамець, народний депутат України Михайло Бондар, міський голова Анатолій Белей.

Бродівський міський голова Анатолій Белей звертаючись до правлячого архиєрея Сокальсько-Жовківської єпархії сказав:

– Ви невтомно трудитеся у Божому винограднику і  віддаєте багато сил  для відроження церковного життя у ввіреній Вам єпархії і в Україні. Вірні йдуть за Вами, як за своїм духовним лідером. Сьогодні у нашій країні йде війна. Українські воїни мужньо захищають  рідну землю від ворога. Як військовий капелан  Ви, Владико Михаїле, виконуєте  особливу і дуже важливу місію, опікуючись нашими захисниками, духовно підтримуєте їх, відвідуючи  на бойових позиціях.

Зворушливим  моментом  урочистосей  у храмі стало принесення дарів  – хрест  у калині – матері парафії  Оля Скаковська , Надія Чорнобай ,Оксана Гунько чиї сини віддали своє життя за Батьківщину   у 2014 році , свічі-парафіяни переселенці  зі сходу України  Надія Осійчук  з внучкою Анею від усіх переселенців для яких храм Воздвиження Чесного Хреста став рідним, плоди землі  - родина Іжевських Віталія  і Вероніки , медові дари – родина  Бліщ Іван і Надія із Лешнева  , дари   рук - бродівських майстринь  коровай  і храмовий торт від Люсі Ваховської  і Олі  Гелевич , які вручали Марянка Кирик   і  Максим Загоруйко та  Іван  і  Христина Царик. На завершення  внесли український прапор   керівники   спільнот  «Лицарі Колумба»  із Золочева і Бродів  -Володимир Шайган  і  Хороший Василь.

Завершилися урочистості спільним водосвяттям, благословенням сокальсько-жовківського єпископа та урочистим обходом навколо відродженого  храму.

Надія ЗАБОКРИЦЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336