Пошук по сайту

Освячено стінопис храму св. Юрія у Буську

7 жовтня 2018 р. Б., у храмі св. Юрія в м. Буську, владика Петро (Лоза) освятив новий стінопис храму.

У своєму слові архиєрей наголосив на важливості особистого освячення кожної людини, як на це вказує св. Ап. Павло, говорячи, що «Воля Божа - святість ваша» (1 Сол. 4, 3).

"Тішуся, що в нас є такий гарний розписаний храм, це свідчить що сюди приходять християни, які люблять Бога, і які хочуть, щоби все що належить до культу Божого, було якнайкраще.
Дякую всім, хто спричинився до цієї справи, о. Андрію, парафіянам, майстрам, які приклали цих зусиль, щоби цей храм виглядав затишним, гарним, розписаним.
В нашій традиції є так, що ми, коли звертаємось до Бога, стоїмо перед іконою, перед зображенням. Чому ми молимось перед іконою? Є дуже багато закидів, що цього не можна робити перед іконою, що ми робимо собі якихось ідолів, але Церква цю проблему давно вже вирішила, ще у VIII столітті, коли боролась з іконоборчою єрессю.

СВІТЛИНИ

Про що нам говорить навчання Церкви? 

За словами Григорій Богослова, розписи храмів і те, що на іконах зображувались певні події зі Святого Письма, це було Євангелієм для тих, з то не вмів читати… Це також Слово Боже яке служило для тих людей, які не знали писемності.

Коли ми дивимося на ікону Ісуса Христа, Який є Сином Божим, то усвідомлюємо, що Бог залишив небо і стався людиною, прийняв наш вигляд, виглядав так як ми, Він був повністю людина, як і кожен з нас.

Знаємо ті події, коли Ісус Христос йшов хресною дорогою, а Вероніка підійшла і хусткою обдерла Його обличчя і на цій хустці залишився образ Божий...

Коли Бог створив людину, то якою Він її створив? Бог створив нас на свій образ і подобу. Ми є створені на образ Божий, ми є ті, котрі носимо образ Божий в своєму житті і завданням християнина є сповняти волю Божу, про яку ми молимося в молитві «Отче Наш», а апостол Павло каже, що «воля Божа – Святість ваша» (1 Сол. 4, 3)

Бог хоче, щоб ми були святими. Метою нашого життя є освячення наше, коли ми дозволяємо Богові, щоб Він нас освятив. Коли ми стаємо на молитву, коли приходимо до храму і коли беремо участь у Святих Таїнствах, коли ми часто сповідаємося і приступаємо до Святого Причастя, ми кажемо: так, я хочу йти тією дорогою, яка мене освячує, Господи, я хочу бути святим.

Коли ми подивимося на ці зображення апостолів, євангелістів, інших мучеників, то розуміємо, що це були звичайні, прості люди, так як ми з вами, але вони, пройшовши свій земний шлях, настільки дозволили Богові освятити себе, що тепер вони є в небі і чекають на нас там. Думаю, що немає такої віруючої людини, яка би не хотіла бути в небі. 

Всі ми хочемо бути спасенними, але щоб бути в небі, то потрібно бути святими, бо не святі до неба не потрапляюті, тільки святі. 

Ми, як християни, постійно ведемо цю духовну боротьбу і розуміємо, що маємо різні немочі, упадки і гріхи, але ми пам‘ятаємо, як ці наші гріхи і немочі були обмиті, пам‘ятаємо, Ким вони були прощені.

Коли дивимося на хрест Господній, де заради нашого спасіння відбулася смерть Ісуса Христа, то усвідомлюємо, що наше земне життя не закінчується з нашою смертю, тому що воно є призначене для життя вічного, де спасенні вічно перебуватимуть в небі,  в постійній присутності Бога... 

Нехай цей храм буде для вас такою домівкою, де ви приходите до дому Отця, де ви з Ним зустрічаєтесь і де ви Йому дозволяєте себе освячувати. 

Бог створив нас свобідними і так як ми свобідно грішимо, то так само і свобідними повертаємося до Господа Бога. 

Нехай завжди цей храм, ваша церква, буде місцем вашого освячення, вашої зустрічі з Господом Богом, особливо через прийняття Святого Причастя під час Божественної Літургії, яка служиться для нас у цьому храмі... Всім нам святості, Божого благословення і відчуття спільноти, що ми є Церква і як Церква, разом йдемо до вічної святості в небі". (Зі слова преосвященного владики Петра).

 Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336