Пошук по сайту

ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ НАЦИЗМУ

Минулого тижня, у Міжнародний день людей похилого віку, у Бродах біля пам’ятника Скорботній Матері, відбувся захід, присвячений 10-річчю програми підтримки жертв нацизму «Місце зустрічі: Діалог» німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє.» (EVZ). Організатором цієї акції став благодійний фонд «Карітас»-Броди  парафії Воздвиження Чесного Животворящого Хреста, що працює в рамках цієї програми, покликаної допомагати людям, які пережили страждання війни, і реалізовується в Україні спільно з партнером Фонду, Всеукраїнською благодійною організацією «Турбота про літніх людей в Україні». Захід відбувся за підтримки Бродівської міської ради.

Розпочинаючи дійство, директор БФ «Карітас»-Броди о. Ярослав Царик, зазначив, що наша українська земля рясно полита кров’ю. Від часів Київської Русі і до сьогоднішнього дня Україну прагнули поневолити вороги. «Ми дуже часто вживаємо слово «жертва», – сказав о. Ярослав, – а так хочеться оминути і забути його».

СВІТЛИНИ

Далі він зазначив, що є народи, які відчувають відповідальність, які кажуть собі і світу, що в певний період робили неправильно. Серед тих народів – німецький, який і сьогодні відчуває біль, якого завдав іншим.

Того дня біля пам’ятника Скорботній Матері зібралися літні люди, які ще в дитинстві пережили жахіття Другої світової війни, гімназисти, учні ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 і №3, студенти Бродівського педколеджу ім. М. Шашкевича, представники районної та міської влади, військовослужбовці, гості з Луганщини.

Міський голова Анатолій Белів,  директор Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Луганської області Олена Вашура, син  військового, який зараз захищає Україну на Сході, Вадим Кобилан, поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Патріотичні та духовні пісні виконали бандуристка Марія Янкевич, учасники студії «Сто талантів», що діє у БФ «Карітас»-Броди та дяк храму  Андрій Лисак. 

Свої поезії про Україну, війну на Сході нашої держави, мир між народами прочитала учасниця проекту Юлія Сех.

Літні бабусі, о. Ярослав Царик та працівники Благодійного фонду «Карітас»-Броди, міський голова Анатолій Белей та його заступники, а також заступник голови райради Віра Підгрушна, члени спільноти «Лицарі Колумба», що діє при храмі Воздвиження Чесного Животворящого Хреста, школярі, студенти, педагоги, військовослужбовці,   посадили алею з катальп, саджанці яких придбали за кошти фонду. Також  встановили лавочку з пам’ятною табличкою, яку виготовили члени Українського товариства  сліпих з м. Києва.

Директор Білокуракинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Луганської області Олена Вашура зазначила, що вражена цією акцією. Дуже добре, що на такі заходи залучаються молоді люди, які мають можливість поспілкуватися і послухати думки та розповіді представників старшого покоління. Тут дійсно відбувається діалог поколінь, такий необхідний сьогодні.

Отець Ярослав щиро подякував всім, хто долучився до акції, а також зазначив, що Благодійний фонд «Карітас»-Броди вже впродовж 24 років служить людям, які потребують душевного тепла і сердечного спілкування. Сьогодні праця «Карітасу» разом з фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє.» (EVZ) спрямована на покращення якості  життя та підтримку суспільного визнання людей літнього віку, а особливо жертв нацизму, привернення уваги до їхніх доль, життєвих досягнень та ролі в суспільному житті.

 Надія ЗАБОКРИЦЬКА 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336