Пошук по сайту

Храмовий празник у Зашкові

21-11-2018 р. Б., парафія св. Архистратига Михаїла в с. Зашків святкувала храмовий празник. 

Божественну Літургію у співслужінні священиків очолив владика Петро (Лоза), єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії. 

У своїй проповіді владика наголосив на світі видимому та невидимому світі ангелів, вказавши при тому на найнебезпечніший гріх гордості, який привів найвищого колись ангела світла, Люцифера, до найбільшого упадку, до бунту проти Бога, через що, разом із частиною ангелів, яка повстала з ним проти Бога, втратив вічну радість від безтурботного перебування з Богом у Раю.

Люцифер-диявол настільки заздрить людині, що всілякими способами намагається звести її і збунтувати проти Бога, особливо сьогодні, однак "Бог настільки полюбив людину, що шукає за тією людиною і завжди дає людині новий шанс на новий початок... Бог ніколи не відкидає, але особа в своїй гордості стає настільки зашкорузливою, що вона не може прийти до Господа Бога і сказати перепрошую, вибач. Гордість ми також називаємо найбільшим гріхом, який заважає людині, не дає їй доступу до осягнення святості, спасіння, тому що горда особа ніколи не може сказати вибач, перепрошую...

Найбільша чеснота, яку посідала Пресвята Богородиця - це Покора. Покора, це є та чеснота, яка відкриває нам двері до неба.

Покірна людина завжди готова послухати, вислухати, признатися до того, що трапилося в її житті, горда особа ніколи не зможе цього зробити...

Сьогоднішнє свято Архистратига Михаїла і всіх небесних сил безплотних, говорить нам про одну істину, яка дозволяє нам іти через наше життя і завжди приставати на сторону Бога і повторювати, як казав Архангел Михаїл, "Хто, яко Бог"... Ім'я Михаїл, перекладається "Хто, яко Бог". Хто яко Бог є Вищий, прекрасніший, хто яко Бог є сильніший, хто яко Бог є безмежний і хто яко Бог може любити, і так до безконечності можна повторювати це словосполучення...

Це свято пригадує нам, яку дорогу ми маємо обирати, якою дорогою ми повинні йти. На першому місці в нашому житті завжди має бути Господь Бог, тому, що тільки Богові належить слава, честь і поклоніння, бо тільки Він єдиний знає, якою я маю бути правдивою людиною, бо я себе не створив, а Бог мене створив і вклав в мене той образ, на який я є створений, він найкраще знає...

СВІТЛИНИ

Сьогодні просімо, Архангела Михаїла, всіх небесних сил безплотних, нашого ангела хоронителя, щоби вони чували над нашим серцем, над нашими думками. Щоби наше життя, яке ми проживаємо на землі, також сталося такою прославою Господа Бога. Господи, хочу Тебе прославляти, хочу Тобі дякувати за те, що посилаєш у моє життя. 

Також пам'ятаймо, що зло, диявол немає сил над людиною, він є сильний тоді, коли людина дає йому можливість запанувати у її серці, коли людина сама дозволяє і відкриває її серце на присутність чогось злого в своєм у житті. 

Наша християнська праведність повчає нас творити добро, а уникати зла, уникати злих вчинків і обирати в своєму житті тільки добро. 

Бажаю кожному з нас покори та відкриття свого серця на Божу присутність, бо як говорить св. ап. Павло, якщо я є з Христом, якщо Бог є в моєму житті, то хто, чи що може  бути проти мене». 

Спогадуючи про революцію гідності, яку відзначаємо цього дня, владика зокрема зауважив: «Ми хочемо, щоб ми гідно жили, щоб ми добре жили, але щоби гідно і добре жити, кожен з нас має почати цю дорогу від свого серця, від себе, що я на своєму місці хочу бути доброю людиною...

По завершенні Божественної Літургії, преосвященний владика Петро найперше висловив привітання правлячому Архиєрею Сокальсько-Жовківської єпархії Кир Михаїлу (Колтуну) з нагоди іменин, заохотивши вірних до молитви за Боже благословення для нього у його архипастирському служінні, а також привітав парафіян, настоятеля храму о. Володимира Грицайка, священиків. З нагоди іменин, владика в особливий спосіб привітав також о. Михайла Плоцідема, віцеректору ЛДС Святого Духа з питань формації: "Ми бажаємо... щоби плід вашої праці був щедрим і благословенним для цілої нашої Церкви". 

о. Володимир Грицайко (настоятель храму) подякував архиєрею, священикам, семінаристам, "церквоному братству, сестрицтву, деригенту хору та всім хористам, "Матерям в молитві", вівтарній та марійській дружинам, паламареві, скарбникові та всім тим, хто долучився до організації сьогоднішнього свята".

На завершення Владика Петро заохотив до спільної молитви за добрі та справедливі вибори, а також за жертв голодомору (пам'ять яких спогадуємо 24 листопада), "щоби ця трагедія не повторилася більше на нашій землі". Після молитви "Боже Великий Єдиний" відбувся обхід навколо храму, в часі якого архиєрей окропив вірних свяченою водою. 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336