Пошук по сайту

У Дернові вперше за 80 років відслужили Службу Божу

28 вересня 2019 р. Б., у відреставрованому старовинному (з 1666 р.) храмі св. влкмч. Микики у с. Дернів Кам‘янка-Бузького деканату, вперше за 80 років було відслужено Божественну Літургію, яку очолив преосвященний владика Петро. Настоятелем даної парафії призначено о. Тараса Дітчука.

У своїй проповіді архиєрей наголосив на певних історичних фактах даного храму та парафії, а також особливу увагу звернув на покровителя храму св. великомученика Микиту, який не лише вірно відстоював віру в Єдиного Бога, але й заступався за переслідуваних християн перед царем, за що й сам поплатився життям. Владика звернув увагу на те, що так як і на початку християнства, так і сьогодні у світі є багато християн яких переслідують, які в сучасному світі віддають свої життя саме за те, що визнають Ісуса правдивим Богом і Спасителем світу. 

"Сьогодні, тут у Дернові особлива подія, тому, що через 80 років ми знову маємо можливість молитися у цьому храмі і прославляти та дякувати Богові і подивляти покровителя цього храму, покровителя цієї парафії св. великомученика Микиту. Дуже рідко трапляються храми, які носять ім’я цього великомученика. 

СВІТЛИНИ

Сьогодні ми зібралися тут і дякуємо Богові, що вислухав наші молитви, адже люди давно просили про те, щоби дати сюди священика... Ми сьогодні переходимо чергову сторінку, яка наново буде відкриватися тут у Дернові, бо від сьогодні, кожної неділі і свята служитиметься Божественна Літургія, на якій будемо Богові дякувати і просити Його про благословення для наших вірних, для цього села, для цілої нашої держави.   

Сьогодні дякуємо Богові, що маємо можливість молитися у цьому храмі, що маємо можливість розпочати це молитовне життя громади, парафії села Дернів, яка є посвячена великомученикові Микиті.  

Багато з вас ще є свідками того, як в недавньому часі, за радянських часів було переслідуване християнство. Але бачимо, що від початків існування Церкви і до сьогодні є переслідування християн. Є нові мученики, які віддають своє життя, яких вбивають тільки через те, що вони є християнами.  

Великомученик Микита не тільки не боявся визнавати того, що є християнином, але він був тим, котрий мав сміливість іти до правителя і казати: за що ти вбиваєш тих християн? За що ти їх переслідуєш? Вони нічого поганого не зробили, вони тільки не хочуть поклонятися поганському богу, який насправді не є Богом. Він йшов і був тим голосом, який захищав тих, які були переслідувані. Він не боявся. Так як ми сьогодні чули в Євангелії, що "хто мене посоромиться перед людьми, того і я буду соромитись перед Отцем моїм небесним". Маємо не боятися і визнавати свою віру. Бути переконаним в тому, що Господь є той який мене провадить і закликає до святості мого особистого життя, що без Нього моє життя є неварте, що без Нього я нічого не зможу осягнути. Я вірю, що Він є Той, Хто для мене приготував те, що неможливо збагнути людським розумом. Бо Христос є Той, Хто провадить мене до життя вічного бо хоче подарувати мені вічну щасливість, вічне щастя, яке чекає на кожного з нас у небі...". (Зі слова вл. Петра)

Прес-служба єпархії 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336