Пошук по сайту

«Іван Павло ІІ і після своєї смерті продовжує збирати біля себе маси людей», - Владика Михаїл Колтун

Владика Михаїл Колтун, Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, повернувся разом із вірними нашої єпархії із паломництва до Рима. 105 осіб, серед них 7 священиків та єпископ, увійшли до числа тих двох мільйонів людей, які брали участь у беатифікації Івана Павла ІІ. Про дух прощі та роль блаженного Папи розповідає Владика Михаїл читачам нашого сайту.

Владико поділіться своїми враженнями від паломництва до Рима і чим ця беатифікація була особливою?
Що найбільше сприйнялося до серця, як мені так і всім паломникам від нашої єпархії, це те, що Папа і після своєї смерті продовжує збирати біля себе маси людей, так як робив це за життя. Така кількість осіб в часі його беатифікації, понад 2 мільйони, дає перспективу того, що люди переймаються його діями…, що він зробив для Церкви і, можливо навіть в більшій мірі, для кожного з нас. І це феноменальне відчуття рухає кожним віруючим християнином.

Які відчуття супроводжували вас в часі беатифікації?
Це було таке піднесення, радість, задоволення, що ми маємо тісний зв’язок із блаженним світового признання, який після смерті не припиняє своєї діяльності, а навпаки поширює її. Ми почерпнули цієї ласки Господньої, яку Господь дає через цього праведника. Він подає цю праведність для нас, щоб ми могли наслідувати її і поширювати в своєму житті.

Що додавало сили в дорозі та чи паломники задоволені прощею?
На самому початку паломництва були тертя, але потім всі труднощі дороги перелилися в радість. У часі спілкування люди засвідчували, що їхали хворі, мали торби таблеток, а коли приїхали там, і навіть в часі дороги, таблеток не вживали. Був цей емоційний рух, який підживлював нас і додавав цієї сили. Насправді всі подивляли, що отримали від цього дійства таке задоволення: кому виплеснулося здоров’я, кому просвічення у вірі, бо в дорозі ми звершували паломницькі реколекції (молилися, розважали, співали і кожний міг висловити свої почуття). Незважаючи на усі труднощі дороги, які вимучували нас, все-таки серце раділо, бо Господь є з нами і з тим праведником Блаженним, якого ми святкували в часі паломництва.

Як буде вшановуватися постать Блаженного в Україні?
Культ Блаженного Івана Павла ІІ потрібно розвивати. Наприклад у Римі було безліч реклами приуроченій беатифікації, що я ще такого дійства не бачив. А проїжджаючи Польщу майже в кожному віконці прапор, герб, якась емблема, квіти біля постаментів. Вся держава святкувала цього Блаженного. В нас, в Україні теж готується святкова програма і дата приїзду Блаженного (червень 2001 р.) для нас є незабутня. На рівні всієї Церкви відбуватимуться заходи з нагоди десятиріччя відвідин України Блаженним Іваном Павлом, які теж матимуть продовження в єпархіальному та парафіяльному житті.

Розмовляв диякон Роман Грица
прес-секретар єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336