Пошук по сайту

Празник мученика Партенія у День міста Жовкви

2 жовтня 2011 року м. Жовква відзначила празник св. муч. Партенія, мощі якого спочивають у храмі Серця Христового, де душпастирюють отці Василіяни. Урочисту Божественну літургію очолив Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун у співслужінні ієромонахів ЧСВВ та парафіяльних священиків, які служать на Жовківщині. У цей же день Жовква святкувала День міста.

Свято розпочалося напередодні з Великої Вечірньої. Опісля відбулася молитовна хода містом із мощами св. муч. Партенія. Спочатку процесії йшли богопосвячені особи, далі оркестр, відтак священнослужителі, а за ними побожні парафіяни, які несли на своїх раменах домовину із мощами. Чимало людей несли запалені свічки в честь святого. Під час походу священики разом із вірними роздумували над значенням святості життя муч. Партенія.

В Архиєрейській літургії взяли участь багато парафіян та гостей храму Серця Христового. Зокрема чисельно були присутні вірні із довколишніх сіл. У проповіді єпископ Михаїл закликав вірних до «витривання в добрім», бо це є «духовна сила, яка базується на християнській моралі, бо можна добро робити один одному завдяки симпатії, приємності, вигоді, але добро моральне несе духовне збагачення». Тому архиєрей риторично запитав присутніх: «Чим ми сьогодні багаті? Чим ми можемо представитися, щоби святкувати св. Партенія, м. Жовкву? Якими ми є?» Духовне добро – це велика сила, яка плекається у Церкві. Тому ми й почитаємо св. Партенія, «бо він вказує на духовну силу», яка необхідна кожному.

Святкове богослужіння завершилося освяченням релігійної атрибутики та благословенням свяченою водою.

З нагоди Дня міста Правлячий Архиєрей виголосив привітання на площі Вічевій та взяв участь у концерті органної музики в костелі св. Лаврентія.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336