Пошук по сайту

«Ми є спадкоємцями невмирущого духу отця Маркіяна», – Владика Михаїл Колтун

8 листопада 2011 року в с. Нестаничі Радехівського деканату відбулися урочисті заходи приурочені 200-річчю з дня народження о. Маркіяна Шашкевича. Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун очолив Божественну літургію у храмі де з 1838 р. до 1841 р. священнодіяв о. Маркіян. Пам’ятаючи свого душпастиря біля храму відновлену стару плебанію, де відкрито музей-садибу о. Маркіяна.

Після Архиєрейської літургії священнослужителі освятили музей та відспівали Панахиду за о. Маркіяна. Відтак розпочався урочистий мітинг під час якого звучали промови, які стверджували, що «о. Маркіян став справжнім апостолом українського відродження».

Проповідуючи «з нагоди поминання нашого дорогого співбрата в священстві, нашого земляка та героя нації», Преосвященний Владика Михаїл наголосив, що «життя о. Маркіяна було запалене вогнем Божої благодаті» і завдяки їй він боровся «за ідентичність нашого християнства та ідентичність нашого народу». «Ми є спадкоємцями його невмирущого духу, який він залишив після себе. Однак це не просто він заявився у своєму часі, але цей час приходить до нас, щоб ми могли відчути в собі відповідальність за себе, за тих хто є навколо, за Церкву і за державу», – сказав єпископ.

Роман Лубківський, знавець Шашкевичіани, висловив думку про те, що «Маркіян Шашкевич – це блискавка в руках Господа, яку він кинув на темний край, який вже не належав українцям». Порівнюючи із теперішнім часом промовець сказав, що «дехто хоче псевдокультури, де українське було б розчинено в іншому, в торгашеському, в космополітичному». Відтак п. Роман запитав: «То де ж ми існуємо? Блискавка Шашкевича показує наше місце: ми є тут, ми є автохтони, ми є нормальний, працьовитий народ. Ми не є лакузи, ми не є гнилизна, якою нас демонструють у фільмах чи коміксах». Звертаючись до священнослужителів доповідач сказав: «Ця блискавка має осяяти і душі священиків. Не тих, які сьогодні прийшли, а тих, які думають про іномарки, про те, щоб їхні доми нагадували храми, про те, щоб у їхньому селі перестала існувати дерев’яна церква». За роки Незалежності згоріло 88 дерев’яних церков і згідно п. Романа «не тільки електрика це все нищить». Від так промовець закликав: «Подумаймо про це маючи таку унікальну можливість».

На завершення усі охочі оглянули музейну експозицію про отця Маркіяна, а діти, зокрема, та молодь із зацікавленням пізнавали світ видатного греко-католицького священика.

Прес-служба єпархії

ДОВІДКА

Маркіян Семенович Шашкевич (6 листопада 1811 р., с. Підлисся – †7 червня 1843 р., с. Новосілки) – священик УГКЦ, один із перших священиків, який у той час проповідував українською мовою, письменник, поет – зачинатель нової української літератури в Галичині, культурно-громадський діяч, речник відродження західноукраїнських земель. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837 р.). Виступав за рівноправність української мови з польською.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336