Пошук по сайту

Владика Михаїл Колтун виховувався в церкві, в якій душпастирював о. Маркіян Шашкевич

У с. Полоничі Буського деканату знаходиться автентична церква в якій останній рік свого життя священнодіяв отець Маркіян Шашкевич. Цей храм був перевезений із с. Новосілки у 1895 р., де було споруджено велику дерев’яну церкву. У цьому ж храмі молився, приймав Св. Тайни та виховувався у християнському дусі теперішній єпископ Михаїл Колтун, уродженець с. Полоничі.

З нагоди ювілею 200-ліття з дня народження о. Маркіяна, 20 листопада 2011 року відбулася Архиєрейська літургія, яку очолив Преосвященний Михаїл, єпископ Сокальсько-Жовківський. Після спільного моління у храмі, Архиєрей освятив встановлену на фасаді церкви меморіальну таблицю присвячену о. Маркіяну Шашкевичу.

У проповіді, Владика Михаїл звернув увагу слухачів на те, що Господь до нас промовляє через своє Слово записане в Святому Євангелії. А щоб це Слово було зрозуміле чималий вклад вніс о. Маркіян Шашкевич. «о. Маркіян розумів людську душу і він себе присвятив для того, щоб людям промовляти Боже слово рідною мовою. Зокрема у «Русалці дністровій» ми можемо прочитати як він українською мовою, немовби той псалмопівець, відкриває красу природи, красу життя… Він горів тим, щоби передати людям живе, зрозуміле слово, щоби люди могли відчувати дух слова в молитві, щоби душа наша з розумом могла молитися», - зазначив архипастир.

У цьому контексті, архиєрей розтлумачив церковний звичай молитися три рази «Отче наш» та «Богородице Діво» після богослужінь. Владика вважає, що це має якийсь відгомін із часами о. Маркіяна. «Люди слухали Службу Божу, Парастас, але не повністю розуміли їх. А молилися «Отче наш», бо це було їм доступно, зрозуміло. Вони знали як вони моляться, за що і за кого. У цьому допомагає мова, щоб відкрити в собі сердечні та душевні відчуття, і тоді ця молитва має духовне значення та силу», - сказав єпископ.

В часі урочистості о. Володимир Залуцький, декан Буський, виголосив слово в якому зазначив, що «покликання Владики Михаїла, його любов до Церкви і до українського народу зродилися у цьому храмі і в цьому селі. Цей дух о. Маркіяна Владика перейняв в дитячому і в юнацькому віці, приходячи до святого храму».

Свято завершилося привітальними промовами, які виголосили представники районної та обласної влади.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336