Пошук по сайту

«Греко-католиків навіть під церкву не допускали», – о. Григорій Зельман

У день празника Введення в храм Пресвятої Богородиці, 4 грудня 2011 року, освячено нову церкву у с. Кошелів Дублянського деканату. Від часу виходу з підпілля греко-католицька громада позбавлена можливості молитися у своєму давньому храмі, яким користуються православні. З огляду на те, було вирішено збудувати власну церкву, яку споруджували і оздоблювали протягом чотирьох років.

Адміністратор парафії, о. Григорій Зельман розповідає: «Коли Греко-Католицька Церква була легалізована нам не давали відправляти в тій церкві, яка триста років тому була збудована, навіть під церкву не допускали. Ми старалися в складних умовах, чи то дощ, чи сніг, в залежності яка пора року, відправляти богослужіння. Бувало і в хаті, коли було тяжко молитися під відкритим небом. Зважаючи на ті складні умови люди вирішили побудувати новий храм».

Урочисте посвячення храму очолив Правлячий архиєрей Михаїл Колтун. З Владикою співслужили о. декан Ігор Боднар, о. Григорій Зельман, о. Василь Козак, попередній адміністратор парафії за якого розпочалося будівництво нової церкви, та священики із сусідніх парафій Дорошева, Ситихова, Грибович.

У проповіді Владика Михаїл звернув увагу присутніх, що в цей день «кожен з нас святкує вхід у храм Божий разом з Пресвятою Богородицею. Таке гарне співпадіння, в слові і в думці, що ми збудували цей храм, посвятили і ввійшли до нього, щоб святкувати престольний празник – Вхід Пресвятої Богородиці». Відтак архиєрей зазначив, що «Пресвята Богородиця продовжує своє служіння у церкві» і вона кличе нас до церкви, «щоб отримати благословення. Щоб серед сірих буднів, ми в церкві могли брати силу, яка нас окрилює, яка би нам давала цікавості до життя, щоби ми не тільки переймали труднощами і нашими слабостями, але щоб довірилися Богові, так як Вона у храмі».

Після богослужіння Владика розповів, що Кошелів має неабияке значення для нього: «Мені дуже приємно було приїхати до вашого села, бо колись, ще за підпілля, я приїжджав сюди з о. Павлом Дмуховським, ЧНІ, якого є тут родина. З о. Дмуховським ми приятелювали. Він зберігав деякі церковні речі у своєї родини, так що існували зв’язки між нами і мені приємно бути рідним з вами».

Святиню споруджували за пожертви парафіян та доброчинців. На даний час до парафії належать мешканці 26-ти дворів, в порівнянні, чисельність православної громади на кілька дворів більша.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336