Пошук по сайту

АРХИПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ

«Покаяння двері відкрий мені, Життєдавче»
(Канон Св. Андрея Критського)

Слава Ісусу Христу!                            Слава навіки!

Господь наш Ісус Христос утворив Церкву на землі для нас і дав Їй свій авторитет, щоб Вона голосила Його Добру Новину, освячувала вірних і вела їх до обіцяного Царства Божого на землі і у вічності. Все те, що робив Ісус Христос на землі, Церква тепер цього навчає і наслідує Його слова і діла, щоб нам сподобитися Його ласки, яку Він нам заповів. «Якщо ви робите все те, що я вам заповідав, то ви – друзі мої» (пор. Ів. 15, 14) і «воля Божа в цьому є, щоб дати нам Царство» (пор. Лк. 12, 32).

Мої возлюблені брати і сестри, чи ми зустрічали в житті правдивих друзів? Я вам скажу, що так. Найпершим вірним другом є Ісус Христос, який за нас заступається перед Небесним Отцем за наші гріхи (пор. Рим. 8, 34). Він своїм життям і смертю дає викуп Небесному Отцеві (пор. І Тим. 2, 6) не тільки, щоб відкупити нас від кари за гріхи, але ще наперед за кожного з нас і всього потомства надолужує своєю жертвою, щоб ми призиваючи його ім’я з вірою і любов’ю, мали доступ до скарбів дітей Божих.

З своєї люблячої волі Господь нас сотворив і не перестає нами перейматися, щоб усе, що Він обіцяв нам дати, ми це отримали. Про кожного з нас Господь знає і хоче, як для праведників, так і для грішників, щоб усі спаслися. Коли Господь кожного з нас любить, то ми між собою теж маємо любитися і докладати наших старань про любов між нами. Маємо плекати дружні стосунки, щоб в нашому серці прививались відчуття незаперечної дружби між нами. Ознаки нашої дружби повинні походити з Божої любові, якою нас усіх любить Господь. На основі Його любові ми позискаємо для себе навернених грішників, із праведних будемо мати вірних друзів. Ці відчуття дружби стануть в житті ефективними, успішними для осягнення нашої життєвої мети. Воля Божа в цьому полягає, щоб ми сповняли Його задум для нашого життя. «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі» (Т. Шевченко).

Віра наша, доля наша якраз в цьому полягає, що ми довіряємося Богові, який нас навчає як жити, щоб успадкувати Його помічну ласку і в житті мати сподівання на Нього, що Він своєю ласкою запевнить нам кращу долю, ніж би ми своїми силами хотіли собі запевнити. Його воля – це наше добро, це наша воля, це мир, щастя, достаток, радість, для якої ми є сотворені і всі цього прагнемо. Коли ми всі прямуємо до цих дібр, які є в руках Божих, то ми справді разом з Богом є однодумці. До цього всі ми разом з Ним маємо прямувати.

Коли ми говоримо про наше спільне добро, яке вміщається в Його обіцянім царстві, то ми спільно, як однодумці, в цьому маємо докладати наших зусиль. Коли ми вірні є Його волі і Його любові, то спільно між собою маємо наповнити наше життя прикладом Його любові між собою і в Христі, маємо бути братами і сестрами, щоб ділитися Його любов’ю між нами. Для нас спільним добром є мир між нами і пошанування кожного в любові, яку нам довірив наш Спаситель. Будучи Богові вірним в Його любові, а Бог хоче, щоб усі спаслися, то і ми теж маємо докладати старань, щоб те, що хоче Бог і ми теж цього хотіли. Для цього Церква усіх нас заохочує до добрих діл, які матимуть місце у Його любові. Як ми знаємо з Катехизму і Церква це нам поручає: щоб ми молилися, постили і творили діла милосердя. Це не тільки стосується нашого особистого добра, але поширюється на цілу Церкву, на народ, в якому ми живемо. Так як один гріх колись спотворив людину і все людство, так тепер нашими особистими добрими стараннями ми докладаємося до особистого і суспільного добра.

Останнім часом стає зрозумілим заклик Церкви до спільного моління за Україну, до строгого посту і жертви, до вселюдного покаяння за вчинені гріхи, які розсварили наше суспільство, так що далеко не всі можуть признатися у християнській любові за братів і сестер. Всі ми відчуваємо щораз більшу загрозу, але якщо не покаємося і не навернемося, то всі загинемо. Тому кожен з нас є відповідальним за теперішнє і майбутнє своє і свого народу і усім нам слід перейнятися і жити тим, що нас усіх єднає і ріднить. Передовсім маємо молитися за мир в наших серцях, щоб в нас не було злоби, ненависті, захланності, нечистоти, заздрості, гніву, лінивства, байдужості; щоб ми вірили, що нашим щирим покаянням, із Божою допомогою, прийдемо до обіцяного Богом Царства.

Ми можемо в цьому процесі недооцінювати наших можливостей і старань, але нашим діям буде доповнювати Божа ласка і навіть найменша жертва, як колись щира вдовина лепта, стане наріжним каменем, бо так хоче Бог і здійсниться те, що написано: «Не мені, а імені Твоєму дай славу» (пор. Пс. 115, 1). Маємо вірити в це і віру помножувати серед людей, щоб спільно ми могли довіритися один одному в наших стараннях і про один одного. Хай наші старання будуть добрі, святі і витривалі, які нам поручає Бог, щоб ми з любов’ю і милосердям ставилися до потреб ближніх, а також були терпеливими і не затримували в серці гніву.

До такої любові, якою нас усіх любить і терпить Бог, маємо і ми між собою уподібнятися. Боже Царство є близько, воно є серед нас (пор. Лк. 17, 21), і ми Його знайдемо, як будемо слідкувати в своїх діях, поступати і тривати в християнській любові між нами.

В своїй Добрій Новині Господь нам дав свою Матір, щоб ми Її любили і Вона чувала над нашим життям. Її поміч для нашої радості така успішна, як колись в Кані Галилейській. На її слово Господь схиляється, як колись, так і тепер. Тому з вірою і любов’ю довіряймо Їй наші потреби, щоби смуток повернувся в радість. Бажаю, щоб досвіди наших терпінь нас не зламали, а натхнення до добрих діл нас усіх склались на нашу кращу долю, долю Церкви і нашої Батьківщини України.

Благословення Господнє на Вас!

†Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,

День свв. безср. і чудотв. Кира і Йоана, 13 лютого 2014 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336