Пошук по сайту

АРХИПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ НА ПІСТ

Все найкраще, що є у світі - Це Бог у любові Своїй.

Він для людини її відкриває, Щоб вона мала долю у ній.

Слава Ісусу Христу!

Коли поглянемо на світ, його красу і гармонію і все сотворіння у ньому, то пробуджується в нас розуміння слів: «У мудрості все Ти сотворив, повна земля Твоїх створінь. Господи, слава Тобі» (пор. Пс. 103, 24). Божа Премудрість має місце в житті і розвивається, втілюється в людину, проявляється у ній.

Ми маємо право обирати Божу Премудрість до свого життя і щораз бути її свідками, яка буде давати свої плоди в нашому житті. З Божої Премудрості виникає велика гідність, яку Творець дає людині.

Сьогодні ми відчуваємо втрату цінностей, які Бог адресує людині. Людина – свідомо чи несвідомо, добровільно чи недобровільно – під впливом спокус цього світу заблукала у пріоритетах, робить хибний вибір і замість плодів Премудрості Божої, пожинає згубні наслідки свої діяльності.

Знаючи цю гірку правду, яку ми самі собі заподіяли і пожинаємо її плоди, звертаємося до Божих посередників і разом з псалмопівцем молимося: «Покаяння двері відкрий мені, Життєдавче…» (з Утрені в неділю Митаря і Фарисея) і введи нас у світ своєї Премудрості, вчини нас гідними Твоєї спадщини, яку Ти приготовив для тих, що тужать за нею і шукають її.

Попри всі середники, до яких нас заохочує Катехизм – піст, милостиня, молитва, жертва, покута – Синод Української Греко-Католицької Церкви заохочує нас до стримування від вживання алкоголю, який в більшості випадків створює потяг до гріха. Гріхом є втрата людської гідності, успадкування згубних наслідків гріха людиною і кривдою для всього Божого сотворіння.

Нехай собі скаже кожен християнин – вірний нашої Церкви – разом зі своїми душпастирями: «Повік не будемо легковажити цим». Синод Єпископів, заохочуючи вірних до стримування від вживання алкоголю, розцінює це як засіб для повернення миру в Україні.

Вживання алкоголю спричиняє, на перший погляд, приємності особисті, але вони діаметрально протилежні до тих наслідків, які отримує від нас ближній і суспільство. Алкоголь, хоч додає тимчасового задоволення, однак ослаблює інтелект і нашу волю до належного діяння. Коли стримування від їжі має в собі добрі наслідки для покаяння і життя в мирі, то наскільки більший вплив на наш піст, коли ми стримуємось від вживання алкоголю.

У Святому Письмі багато говориться про жертву. Жертва примирює з Богом, навертає ворогів, зміцнює любов між людьми, очищує серце людини, просвічує розум, розвиває християнські чесноти. Ми знаємо, що є багато узалежнених людей, які не можуть самі зарадити собі і позбутися прив’язання до вживання алкоголю. Це загрожує життю схильних до залежності осіб, а також сім’ї, парафії і цілому суспільству. Наша жертва стримання допоможе направити трагедію узалежнених і їхнього оточення.

Ми, що є громадянами України, як християни покликані до виконання духовного обов’язку перед державою. Тому, крім того, що ми робимо явно для України і її перемоги над ворогом – як зовнішнім, так і внутрішнім – пам’ятаймо: наші таємні жертви мають чи не найуспішніше значення.

Те, що робиш в тайні, Господь воздасть тобі явно (пор. Мт. 6, 6). Я розумію, що цим роблю виклик собі, вам і нашим ворогам. Проти дару стриманості не має зброї і сили, яка б могла скорити духа нашої жертвенності. Молімося в дусі об’явлень Фатімської Богородиці, до Якої закликав зносити молитви святий Іван Павло ІІ, Папа Римський.

Нехай наше прохання про навернення Росії залишається актуальним аж до його вислухання, адже саме зараз настав час для нашої жертви. Хай кожному з нас лежить на серці Україна і наша доля в ній, а молитва і жертва «не спиниться, поки Всевишній над нами не зглянеться» (пор. Сирах 35, 17 - 18).

Благословення Господнє на Вас!

† Михаїл Колтун

єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

День прп. Ксенії Римлянки, 6 лютого 2015 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336