Пошук по сайту

Пастирське послання до священиків, монахів, монахинь і вірних Сокальсько-Жовківської єпархії і всіх людей доброї волі

Христос Рождається!
«Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець усякого милосердя і Бог втіхи, що втішає нас у всім нашім горі» (ІІ Кор. 3, 4)

Дорогі та люблячі брати і сестри в дусі Різдва Христового!

Нас усіх об’єднує ця подія, що сталася в Вифлеємі, яка не перестає ставатися для всіх минулих, теперішніх і майбутніх поколінь; так і тепер для кожного з нас, вірних Сокальсько-Жоківської єпархії.

Ми не тільки цю подію пригадуємо, але і нашою участю та молитвами беремо живу участь в Різдві. Це не лише сповнення різдвяних обрядів, але «все, що ви найменшому з моїх братів зробили – це ви Мені зробили» (Мт. 25,40). Таким чином Ісус Христос свій вимір життя передає і поручає нам, щоб ми один одному, роблячи добро, Богові подобалися, а «Бог Отець усякого милосердя і потіхи втішить нас у всім нашім горі» (пор. ІІ Кор. 3, 4).

Отже, це божественне милосердя Господь дає нам. Так як Він милосердиться над нами: що приходить на землю, бере на себе людське тіло, входить в наше життя з усіма нашими труднощами, рідниться з нами і це подивогідне Його милосердя переймає нас і цілий світ новим життям і новим ставленням до життя.

В такому вимірі ставлення до життя, яким Бог до нас ставиться, що ми в цьому бачимо і запевняємо собі любов Бога, надію на Бога і будуємо сильну віру в Його слово, яке сповнюються над нами. Це Слово впроваджує нас, щоб так як Бог нам робить свято віри і свято життя, так і ми зуміли робити величним життя наше та ближніх. «Все, що ви попросите в молитві і не будете сумніватися – станеться вам» (Мт. 21, 22). Ці слова переймають нас, насторожують та сповняють трепету. Те, що Бог нам робить, ми можемо робити один одному і будувати Боже життя між нами, будувати царство Його Доброї Новини, яке буде нашим життям, а достаток Євангелія стане нашим щоденним хлібом, який ми будемо споживати в радості.

Церква ділиться з нами своїм скарбом, в якому є Бог і Його достаток в Ньому для нашого життя та закликає нас, щоб ми прийняли, практикували і формували Боже життя серед нас. Так як Бог повний милосердя та всякої потіхи і цим Він несе мир у наше життя - так, щоб і ми цього хотіли, приймали та творили між собою. Цим Церква проголошує Рік Божого Милосердя, щоб і ми перейнялися Його милосердям не тільки щодо себе, але й щодо всіх ближніх. І так як Бог до кожного з нас особисто його відкриває та дає, так щоб і ми були для всіх повні милосердя. Милосердя – це Божий дар, це Бог себе дає. Через цей дар Господь живе і діє в нас. Цей дар має право на життя і, так як ми хочемо зберегти життя, так само ми маємо дбати, щоб милосердя Боже в нас діяло щодо ближніх. Це буде уприсутнювати Бога і Його силу в нас, це буде оздоровляти нас, освячувати нас і уподібнювати нас до Бога. Так як Бог своїм милосердям робить нам свято, так наше милосердя ради Бога до ближніх буде приумножувати це свято в житті.

Як у милосерді, так і в інших дарах, Бог себе віддає. Ми сьогодні святкуємо Різдво і Його милосердя до нас. Бог не полишив нас через гріх, але Його любов спонукала прийти на землю, народитися і жити між нами. Він хоче у всіх ділянках нашого життя бачити Себе разом з нами і дати нам Своє успосіблення для того, щоб ми нашу долю робили успішною. Ми знаємо і віримо, що з Богом перейдемо всі труднощі життя, бо так каже Бог і Його воля, завдяки якій існує світ і веде нас «у радість Господа свого» (Мт. 25, 23).

Ми сьогодні маємо спільне наше горе – це війна, в якій ми усі переносимо випробування. В цьому випробуванні маємо заклик Церкви до милосердя Божого і нашого. В таїнстві Різдва Христового, яке ми так дуже любимо, милосердя проявлене до нас хай усіх нас спонукає та заохочує до дії між нами, а зокрема діл милосердя щодо душі і щодо тіла. Хай наші діла милосердя, що йдуть від серця, переможуть всі немочі і надужиття, які побутують між нами і спричинять День радості у славі.

Знаю, що ми маємо фронт, як на сході, так і поруч з нами. Будьмо чуйними на виклики фронту. Сповняймося діл милосердя, щоб від серця потішити наших людей з надією на поміч, які є вдома та які, молячись, очікують Божого милосердя, тих, які повернулися з фронту; родини, з яких загинули і не повернулися з фронту; тих, які продовжують тримати оборону держави в нашому імені. Фронт недужих, ранених, нагих, голодних, вмираючих, в’язнів, малозабезпечених, людей з вадами, які є серед нас – милосердям перемагаючи на місці, де нас доля поставила, щоб Бог усякої втіхи, дивлячись, сповнив надії всіх, які прихиляються в Різдві з милосердям між собою.

Розділяймо радість Різдва з Богородицею, яка зуміла попри земні невигоди свого людського життя між нами переживати радість народження Сина Божого. В Різдві Богородиця зуміла знайти силу любити, прощати, милосердитися і з усіма, хто приходить до Різдва, розділяти радість, подивляти чудні діла Божі з нами.

†Благодатний Мир Різдва Хай мирить нас і всіх, і вся†

† Михаїл Колтун

Єпископ Сокальсько-Жовківський, УГКЦ

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,

День свв. свщмчч. Климента, Папи Римського і Петра., 8 грудня 2015 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336