Пошук по сайту

Архипастирське послання на піст до священиків, монахів, монахинь і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії на 2013 р. Б.

Все, що Бог створив для нас,
Було прекрасним у очах.
Бог для нас це заповів,
Щоб кожен це сприйняти вмів.
Він заповів усе, що дав,
Лишень одного, щоб не брав.
Цей заповіт життя нам обіцяв.
(із кн. Буття)

Слава Ісусу Христу!                            Слава навіки!

Книга Буття 2, 16-17 каже: «…З усякого дерева в саду їстимеш; з дерева ж пізнання добра й зла не їстимеш, бо того самого дня, коли з нього скуштуєш, напевно вмреш». Господь цілий світ для нас створив, мало б вистарчати усього для життя наших прародичів Адама і Єви. Він, даючи життя, заповів, щоб з усякого дерева їли плоди. Але також, дбаючи про життя, заповів, щоб не куштувати плоду з дерева добра і зла, бо, напевно, помреш. Його заповіт був  для перших прародичів на достаток і життя. Але сталось так, що пуста цікавість обманула прародичів і вони впали в гріх, – не послухавшись Господа. Від того часу терпіння, болі і смерть не минають нас: «В поті лиця твого їстимеш хліб твій і смертю помреш» (пор. Буття 3, 19).

Дорогі брати і сестри! Ми вже далеко є від часу гріхопадіння перших прародичів. В між часі Господь являє нам свою милість, приходить на землю і через свою смерть на хресті дає нам прощення гріхів і примирення з Богом. Дає нам можливість, щоб ми навернулися і знову прийняли Божу любов, яка запевняє нам Царство Боже. Лиш знову Господь наполягає, щоб ми не грішили, щоб ми добро творили, щоб молилися Богові і вірили в Його спасаючу ласку, яка нам допомагає в житті. Як і теж, щоб ми складали Богові жертву, яку ми приносимо в церкві на престолі в часі Літургії, а також свої особисті жертви для Бога і ближніх. Щоб ми каялися і у святій Тайні Сповіді визнавали свої гріхи і за них покутували і надолужували.

І тут приходить нам піст, до якого Церква нас усіх закликає. Піст – це спосіб нашого очищення з гріхів і надолуження за них. Якщо ідеться про піст,  в якому є присутня наша особиста жертва як перепросьба і як надолуження за гріхи, то маємо із великою відповідальністю перейматися нашими вчинками.

Я сьогодні хочу вас заохочувати до ваших особистих жертв в часі посту і то не тільки посту в їді і в розвагах, але і до жертв з добрих речей, якими зуміємо виявити наше щире бажання позбутися гріхів і закуштувати любові Божої.
    1. Можна дати пожертву на церкву на якусь ціль або потребуючому, ніж собі ці гроші використати на потрібну ціль.
    2. Коли йдеться  про вибір: «Що дати ближньому?», то дайте кращу річ, догідніше місце, чи повагу, чи похвалу.
    3. Якщо це можливо, обмежуймо себе у вживанні вигід авта, телевізора, дорогих речей, одягу, прикрас, відмовитися від комп’ютерних розваг.
    4. Ми завжди привикли брати гроші за свої послуги, але добрим було б хоча в часі посту комусь зробити послугу безкорисно.
    5. Свій вигідний час присвятити для відвідування хворих, сумуючих, знедолених; бути чуйним на потреби інших, а також читати Святе Письмо чи іншу релігійну літературу.
    6. Будьмо пильними і сумлінними у виконанні своїх батьківських і професійних обов’язків. Позбуваймося злих навиків, про які в щоденному житті ми не помічаємо.
    7. Не говорімо про когось так в часі його неприсутності, якщо би він був присутнім, то ми б не говорили про це.
    8. Краще проявляти строгість до себе, аніж до інших.
    9. Стримуймо себе від куріння, вживання спиртних напоїв, поганих слів та прокльонів, гніву, ненависті та заздрості.
    10. Скромно поводитися у наших почуттях і стримування пристрасних бажань, не нарікати ані на Бога, ані на ближніх через свої недуги, хвороби, немочі, а радше це терпеливо їх переносити, жертвуючи Богові наше терпіння.
    11. Взяти собі обов’язок тривалої молитви за духовне прозріння, дивлячись на свої і людські немочі.
    12. Регулярно відвідувати церкву і брати участь в різних богослужіннях, чим заслужимо собі на гідне християнське життя.

Ці та багато інших маємо можливостей, щоб своїми вчинками надолужувати за свої і інших гріхи, а також своїми добрими вчинками і цими, які виписані у катехизмі, докластися у любові до Бога, щоб Господь, дивлячись на наші старання, прийняв жертви добрих діл і воздав нам своєю любов’ю для нашого життя і спасіння.

Ми сьогодні можемо завдячувати нашим попередникам у вірі, які дбали про добро нашої Церкви і народу. Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький не шкодував своїх сил, здоров’я, майнових статків, а розбудовував сиротинці, ясла, шпиталі, читальні, школи, музеї, допомогові каси, а також був великим і ревним любителем дітей, молоді, дорослих, хворих, немічних, як видно з історії. І тепер ми є очевидцями і спадкоємцями його пастирських надбань для вірних нашої Української Греко-Католицької Церкви.

Тож ми не будемо їсти плодів із забороненого дерева, не будемо чинити зла ні собі, ані іншим, а своєю ревністю і любов’ю до Бога будемо свідчити свою любов до Церкви і до всіх ближніх, щоб і нам досвідчити великої Божої благодаті.

Пресвята Богородиця, яка не зазнала смаку забороненого плоду, своєю вірною любов’ю свідчила завжди: «Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову!» (Лк. 1, 38). І тепер по Його слову Вона є вірною слугинею для нас. Тому просімо Богородицю, щоб тепер і нам допомогла здолати духовні та фізичні труднощі і ввійти в радість Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Слава Ісусу Христу!                            Слава навіки!

Благословення Господнє на Вас!

†Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління  Сокальсько-Жовківської єпархії,
День 42-ох мучеників Аморійських, 19 березня 2013 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336