possible to make website for free

Пошук по сайту

Вшанування загиблих в Карпатсько-Дуклінській операції 1944 року

5 жовтня 2017 р. Б.  В м. Дукля (Польща), група священиків Сокальсько-Жовківської єпархії, на чолі з Преосвященним Владикою Михаїлом Колтуном, єпископом Сокальсько-Жовківським, (керівником Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства, силових структур України), взяли участь у вшануванні загиблих в Карпатсько-Дуклінській операції 1944 р. Також, за сприянням Львівської Обласної Адміністрації, приїхала делегація суспільно-культурних товариств в складі 40 чоловік зі Львова, що представляли Лемківщину, Надсяння, Любачівщину, Холмщину та Підлясся. 

СВІТЛИНИ

На заході були представники з Чехії, Словаччини, України, Польщі та Росії. На початку дійства пролунали мелодії державних гімнів Чехії, Словаччини, України та Польщі, які виконав військовий духовий оркестр з Жешува (Польща).
Вступне слово привітання виголосив бурмістр Дуклі Анджей Битнар, який в особливий спосіб привітав духовенство УГКЦ в особі Преосвященного Владики Михаїла Колтуна та о. Богдана Степана, який репрезентував Високопреосвященнішого Архиєпископа і Митрополита Перемишльсько-Варшавського для УГКЦ, Євгена Поповича.
Після виступу, делегації з різних місцевостей та держав поклали вінки та квіти перед Пам’ятником Воїна. Владика Михаїл (Колтун) та о. Михайло Грицишин, разом зі священиками УГКЦ з Польщі та України принесли пам’ятну лампаду, а представники суспільно-культурних товариств вінок з синьо-жовтих квітів. Варто зауважити, що найбільше майоріло українських прапорів.
Після покладення квітів всі процесійно пішли до Пам’ятника Поєднання у вигляді хреста, де спільно молилися за полеглих воїнів. Владика Михаїл під час промови сказав: «ми не тільки творимо пам’ять, що вони жили, але віддаємо дань за їхнє життя, що вони передчасно, недооцінені колись, відійшли, вони, що не зазнали цієї любові, цієї свободи, не зазнали вартості життя, передчасно відійшли до вічності, а ми є спадкоємцями життя і нашим завданням є задуматися над вартістю життя, щоб і ми передчасно не відійшли в землю, але щоб на цій землі, за яку воювали наші попередники і подарували нам сьогоднішній день, щоби ми жили в мирі та любові. Щоб ми цей мир берегли та не допустили ніякої ворожнечі в першій мірі в наших серцях і навколо нас.
На жаль, ми ще досвідчуємо наслідків гріха, але ми сьогодні разом солідаризуємося любов’ю братньою, щоби всі нації, народи, протиставилися війні та берегли мир. Хай Господь кожного з нас та через нас всіх інших надихає до миру, до любові, до згоди…»
О 12 годині всі приїхали на цвинтар в Заршині, де також відбулася спільна молитва братніх народів та покладення квітів на могилі полеглих воїнів Словаччини. Владика зі священиками проспівали «Вічная пам’ять».
О 12:45 в Новосільцях відбулася основна частина вшанування пам’яті загиблих в Карпатсько-Дуклінській операції 1944, де знову пролунали державні гімни, після чого виступали різні гості.
На завершення відбулася спільна молитва за полеглих воїнів. Молитву провадити настоятель парафії в Новосільцях, кс. Генріх Добош, Владика Михаїл Колтун та о. м. Богдан Степан, представник митрополита Перемишльсьво-Варшавського Євгена Поповича.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336