possible to make website for free

Пошук по сайту

"Єдність не прийде, якщо не будемо її прагнути" Кир Михаїл у Володимирі Волинському

Літургія за єдність Христової Церкви з нагоди спомину св. Йосафата у Володимирі-Волинському

12 листопада 2018 р., в день спомину мученицької смерті св. Йосафата Кунцевича, у храмі св. Йоакима та Анни у Володимирі-Волинському відбулася Свята Літургія за участю чисельного духовенства західного та східного обрядів. Володимир-Волинський – місто, де у 1580 р. народився святий Йосафат Кунцевич, котрий віддав своє життя за єдність Христової Церкви, проливши мученицьку кров. Спільна молитва біля Господнього вівтаря згромадила представників римо-католицької, греко-католицької й православної церков, на чолі з єпископом-ординарієм Луцької дієцезії РКЦ Віталієм Скомаровським, екзархом Луцьким Владикою Йосафатом Говерою та Владикою Михаїлом Колтуном, Правлячим Архиєреєм Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ та Преосвященним Матфеєм, єпископом Володимир-Волинським і Турійським Української православної Церкви Київського Патріархату. Прибули також брати-кармеліти, зокрема о. Богдан Мегер, настоятель Польської Провінції чернечого Ордену братів Пресвятої Діви Марії з гори Кармель,  до якого належить о. Лєх Кошляга, настоятель парафії св. Йоакима та Анни. Саме він ще в 90-х роках започаткував та розвинув чудову традицію спільної молитви у день спомину св. Йосафата.

СВІТЛИНИ

Владика Йосафат Говера, звертаючись до присутніх під час проповіді, зазначив, що не слід шкодувати праці й зусиль для проповідування єдності між християнами, приклад чого показав нам св. Йосафат Кунцевич. Справа, за яку ця людина віддала своє життя, варта, щоб над нею глибоко задуматись. «Возлюбімо одне одного» — заповідь, дана усім, без неї людська душа порожня. Що означає бути християнином? Це жити Євангелієм та виконувати Божі заповіді. Сучасні люди живуть, наче відгородившись одне від одного високим парканом, не знаючи потреб одне одного, в той час, коли хтось, можливо, потребує нашої допомоги, очікує від нас вчинків милосердя. Єдність – справа нелегка і кропітка, що вимагає насамперед молитви і чималих зусиль, однак молитва й праця можуть вчинити її дійсністю. Звертаючи очі до св. Йосафата, треба насамперед шукати єдності з Богом та одне з одним.

Свята Меса завершилася спільною молитвою біля реліквій св. Йосафата та гімном прославлення «Te Deum».

Опісля лунали слова подяки, зокрема, Владика Михаїл Колтун зазначив, що єдність не прийде, якщо не будемо її прагнути, а вона сьогодні потрібна скрізь, в усіх сферах нашого життя.

Очільник Володимир-Волинської і Турійської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату Владика Матфей додав, що єдність повинна здійснюватись не на словах, а на ділі. Духовенство показує приклад суспільству, громаді, вірянам, що може бути в єдності, і це – приклад християнського життя.

Зі словами вдячності звернулися настоятель Польської Провінції Ордену кармелітів о. Богдан Мегер та о. Лєх Кошляга, котрий усю заслугу в цій справі віддає св. Йосафату, за посередництвом якого Господь єднає своїх дітей.

Варто пригадати, що святий Йосафат Кунцевич є також одним з покровителів України.

http://catholic.volyn.ua

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336