Пошук по сайту

Про Новояричівський деканат

Деканат займає половину адміністративної території Кам’янко-Бузького району і налічує 23 парафії.

Протопресвітер Новояричівського деканату - отець Микола Дем'яновський.

До 1946 року всі парафії були в лоні УГКЦ. Після Львівського псевдособору, за радянських тоталітарних часів частина церков були закриті, інші – переведені до РПЦ. З 1989 року починається відродження УГКЦ. На Кам’янечинні громади масово повертаються до УГКЦ. Спочатку деканат називався “Кам’янецький” і обіймав усю адміністративну територію району. Деканом був ієромонах о. Володимир Вонс, ЧНІ. Він очолював деканат до 1994 року. У зв’язку з монашим чином Церква відкликала о. Володимира від обов’язків декана та призначила протопресвітером о. Василя Греня, який сумлінно сповняв свої обов’язки до адміністративного розподілу Львівської Архиєпархії. Він залишався деканом Ноояричівським до 2000 року. Саме в цьому році деканат перейшов під юрисдикцію Сокальської єпархії, під батьківську опіку кир Михаїла Колтуна.

У листопаді 2000 р. кир Михаїл Колтун призначив деканом Новояричівського деканату Василя Бесагу. Про першу пастирську візитацію Кир Михаїла Колтуна у Новояричівському деканаті в листопаді 2000 року є запис у надпрестольному Євангелії.

За час створення Сокальської єпархії під проводом кир Михаїла в протопресвітеріяті відбувалося багато святкувань, візитацій, ювілеїв, нових призначень. У 2003 році відбулося величне святкування Року родини на стадіоні в Запитові. У 2004 році в Запитові звершувалася Божественна Літургія у Страсний Четвер, де Кир Михаїл Колтун провів чин умивання ніг усім священикам деканату.

У 2004 році відбувся прямий телеміст між парафіянами та парохами деканату та святішим Отцем Іваном Павлом ІІ. У 2006 році в Новому Яричеві згадували 60-річчя Львівського псевдособору, де всі священики несли хрести, процесійно символізуючи цим Хресний хід Церкви-мучениці. Того ж 2004 року відбулося Святкування 150-річчя Собору Івана Хрестителя в Якимові. У 2005 році у храмі Успіння Пресвятої Богородиці смт Новий Яричів Владика освятив новий престіл. У 2007 році відбувся Християнський Форум молоді. Молодь, під проводом о. В. Бесаги відвідала Київ і засвідчила тим свої християнські засади. За останні два десятиліття в деканаті було відреставровано багато храмів: у Запитові, Новому Яричеві,Старому Яричеві, Печихвостах, Руданцях, Кукезові, Неслухові, Великосілках, Вислобоках, Великих Підлісках. Були посвячені нові храми у селах Стрептів, Вихопні.

З 2004 року в деканаті, на базі парафії св. Михаїла у смт Запитів успішно діє благочинний фонд “Карітас”, який обіймає працю з хворими та немічними людьми. На сьогоднішній день 40 інвалідів нашого деканату забезпеченні інвалідними візками. Цей благочинний фонд опікується будинком перестарілих у Н. Яричеві та психоневрологічним центром у смт Підкамінь, і забезпечує їх засобами гігієни, продуктами тощо. Представники деканату брали участь у духовній олімпіаді, де зайняли перше і друге місця на патріаршому рівні.

У 2006 році розпочалося будівництво парафіяльно-деканального духовно-катехичного центру, який освячено у 2014 році.

Кожного року парафіяни деканату відбувають прощі у відпустових місцях: Унів, Крехів, Биличі, Грушів, Глиняни, Зарваниця. Організовані товариства: “Апостольство Молитви”, “Братство Вівтарної Дружини”.

У 2011 році освячено церкву в селі Ременів.

3 листопада 2012 року, під час зібрання священнослужителів Новояричівського деканату, протосинкел єпархії о. Володимир Коткевич оприлюднив єпископський Декрет про призначення отця Миколи Дем’яновського протопресвітером Новояричівського деканату.

25 серпня 2013 року в парафії с. Вислобоки Новояричівського деканату урочисто відсвяткували 250-річчя побудови храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336