Пошук по сайту

Храмовий празник та священичі свячення у Заболотцях

28 серпня 2017, в Урочистість храмового празника Успіння Пресвятої Богородиці у с. Заболотці Бродівського деканату,  Владика Михаїл Колтун очолив Божественну Літургію та рукоположив у сан пресвітера диякона з докторським ступенем, Тараса Сало, який є вихідцем з цього ж села. 

13 липня 2017 р. о. др. Тарас Сало захистив докторську (кандидатську) працю на Католицько-Богословському факультеті Католицького Університету Айхштетт-Інґольштадт у галузі «соціальна доктрина церкви» під науковим керівництвом приватного доцента д-ра  д-ра Валещука Йозифа на тему «Система соціально-трудових відносин в Україні і роль Католицької церкви в її гуманізації».

В часі богослужіння Владика Михаїл Колтун освятив новий кивот, після чого відбулося мале водосвяття та окроплення вірних свяченою водою.

СВІТЛИНИ

У своєму слові преосвященний владика Михаїл заохотив вірних пізнати присутність Бога у власному житті і дякувати Йому за це. Господь і надалі хоче діяти в нашому житті через свої заповіді, блаженства і дари Святого Духа, які дає нам для того, аби заснувати в душі кожного із нас своє царство любові та миру. Сьогодні ми як ніколи відчуваємо, що таке відсутність миру в душі, в родині і особливо між державами, які починаються воювати. Це є катастрофа, руїна, це втрата життя. А Господь прагне вселити в нас оце царство миру та любові, - своє, Боже, вічне, яке основується на Його спасенній силі та милосерді, бо Він милосердиться над праведниками і над грішниками.

Господь приходить в цей світ доброю новиною. Він обирає Пресвяту Богородицю, через яку відкриває нам Бога, Який через втілення в лоні Пречистої Діви Марії приходить до нас і дає нам запевнення спасіння. Через згоду Пресвятої Богородиці та її співучасть Господь приходить у цей світ, через її взаємодію з Божою волею, в якій вона перебуває ввесь час.

У своїм хрещенні ми також давали згоду відрікатися від усякого зла і тільки з Господом співжити, однак дуже часто забуваємо ту свою обіцянку і приречення бути вірним лише Богові, та час від часу нівечимо їх. Потім каємося, покутуємо, терпимо, відступаємо від Бога, перепрошуємо і через це відчуваємо постійні хвилювання в своїм житті. Натомість, Пресвята Богородиця постійно була витривалою у своїй відданості Богові. «Це я, твоя слугиня» (пор. Лк. 1, 38). Господь вибрав Марію з поміж усього людського роду, щоб дати їй повноту ласки. Щоб вона, будучи тут на землі, віддзеркалювала нам небо, Бога та рай. Марія своєю покорою перед Богом сприймала як терпіння так і радощі. Але якими б великими не були її терпіння, через її довір’я вони перемінилися в радість, коли вона на власні очі побачила як Ісус Христос воскрес у своїй славі.

Святкуємо сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці, яку Господь з тілом і душею забрав до неба аби вона заступалася за нами. Ніколи не забуваймо прикладу її щирого смирення та покори перед Богом, щоби приймати все що Він нам довіряє з вдячністю та з вірою в те, що Бог краще за нас знає що робить.

Постараймося повірити словам Ісуса, які Він промовив до Марії та Івана, висячи на хресті: «ось мати твоя… ось син твій», довіряючи таким чином цілий світ Пресвятій Богородиці в особі св. Івана. Доказом нашого довір’я буде, коли ми поступимо на взір Івана, який «від тієї ж хвилини взяв її до себе» (пор. Ів. 19, 26-27).

Просімо Бога за навернення грішників, чи як просила Пресвята Богородиця у Фатімі, молімося за навернення Росії, за наше покаяння, щоб викорінити в собі злість, ненависть, кривду. Щоби до грішників бути милосердними, аби й вони навернулися до Бога. Щоб ми могли в мирі єднатися та любитися, - Це є навернення, це є сила Божа. Це є добра новина для нас, яка може й не всім зрозуміла, однак маємо вірити в те, що не підвладне нашому розуму, подібно до Пресвятої Богородиці, яка зі здивуванням питалась як це станеться, однак щиро повірила і беззаперечно та постійно приймала Божу волю в своєму житті, довіряючись Йому цілковито.

Довірмося Пресвятій Богородиці, якій не тільки довірився сам Бог, але й ввесь світ довірив їй, щоб вона була матір’ю нашого життя і запевненням нашого спасіння. Тому то в скрутних хвилинах нашого життя насмілюймося довірятися Пресвятій Богородиці. Насмілюймось щодня прохати її заступництва перед Богом за закінчення війни та встановлення миру в нашій державі. Зі слова Преосвященного Владики Михаїла Колтуна.

о. Роман Гонтарик прес-секретар

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336