Пошук по сайту

У Сиропусну неділю владика Петро очолив Богослужіння у прокатедральному храмі м. Жовкви

У Сиропусну неділю владика Петро очолив Архиєрейську Божественну Літургію та Чин Всепрощення у прокатедральному храмі св. свщмч. Йосафата в Жовкві.

СВІТЛИНИ

У часі Богослужіння Архиєрей виголосив проповідь, у якій зазначив про важливість Посту для кожної людини: «Входимо у час Посту, щоб примиритися з собою, відкрити наше серце і стати перед обличчям Божим такими, якими ми є.

Бог знає про всі наші вчинки, Він хоче бачити в нашому серці те, що є добре, те, що він вклав в людину при сотворенні. Кожен з нас у цьому світі покликаний творити добро і уникати зла. Кожна людина є образом і подобою Божою, вона своїми добрими вчинками уподібнюється до Бога, Який по своїй природі не може творити зла, лише добро.

Адам і Єва були створені досконало, але переступили Божі заповіді і були прогнані з раю, з благодаті подарованої Богом. У літургійних текстах Церква оплакує упадок людини, яка згрішила в житті супроти свого Отця.

Сьогоднішня неділя називається неділею Прощення. Ми стоїмо на порозі Великого Посту і Церква заохочує нас, щоб ми простили винуватцям нашим. Щоразу, коли молимось Отче Наш, просимо простити нам провини так, як ми прощаємо нашим винуватцям, кажемо, що ми не хочемо тримати зла проти ближнього.

Стараймося у пості застановитись над вадами, які є в нашому духовному житті, адже кожен з нас має спокуси і немочі, з якими важко боротися. Христос в Євангелії навчає, що неможливе у людини – Богові можливо. Ми собі можемо зробити постанови для того, щоб краще пізнати себе, але цей намір ми повинні посвятити Господеві. Ми дозволяємо Богові перемінити нас. Св. Августин каже: «Бог створив мене без мене, але спасти мене без мене Бог не може».

Коли ми стаємо на дорогу Великого Посту – хочемо все прощати, прощення нам дарує передсмак неба. Коли говоримо про прощення, то знаємо, що Царство Небесне починається на землі. Якщо, живучи в світі, ми з кимось не ладимо і нам важко простити, але знаючи волю Христа мусимо пам’ятати, що потрапляючи до раю,  можемо побачити людину, яку не хотіли простити. Якщо Бог прощає кожній людині, то ми не маємо право не простити ближньому.

Коли хочемо розпочати піст і йти дорогою очищення, потрібно розпочати з нашого упокорення і немочі. Наше освячення і навернення починається з нашої сім’ї, тож знайдімо можливість перепросити рідних, будьмо щирі перед собою і з тою щирістю приступаймо до Христа. Проведімо Піст в Божій присутності!»

Після Богослужіння відбулось благословення дітей та Чин Всепрощення.

Прес-служба єпархії  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336