Пошук по сайту

Різдво Христове у Хитрейках

Настоятель парафії с. Хитрейки Рава-Руського деканату о. Роман Малькевич так пише про святкування Різдва Христового.

СВІТЛИНИ

"Різдво Христове…Скільки несе воно у собі таємничої великої радості! Ця радість наповнює серця як дорослих, так і малих. Дорослі заздалегідь вдивляються у погожу днину, а особливо морозну і снігову. Вже зранку, напередодні Різдва Христового, Літургія св. Василія Великого з Вечірнею впроваджує вірних до Вифлеємського вертепу, а в кінці Літургії з виносом великої різдвяної свічі та ікони Різдва Христового співом «Різдво Твоє Христе Боже» перед шопкою, тріпотить душа кожного вірного християнина, а особливо, коли вперше усі заспівають «Бог предвічний народився». Ця радість не до оповідання, бо це божественне відчуття.

По-особливому чекали цього свята священик та усі вірні парафії с. Хитрейки, адже вже в перший день Різдва Христового після ранішніх різдвяних богослужінь та в післяобідню пору після Великої Вечірні, велика громада жителів села та їх гостей, зібралась у стінах Народного дому. Для того, щоб краще відчути дух Різдва, жителі села та їх вихідці представили чудову різдвяну виставу «Вертеп».

До цього виступу готувались заздалегідь: шили костюми, шукали маски, проводили репетиції… Особливістю цього свята було те, що його ставили не діти, як зазвичай в нас прийнято, але дорослі чоловіки та жінки.

Ще одним важливим моментом, було відзначення 25-річниці від дня його поставлення. Як згадують учасники: «Рівно 25 років тому, майже увесь наш склад, що сьогодні виступав, організувався для того, щоб з «Вертепом» зібрати кошти для будівництва нашого храму».

На завершення виступу до учасників та всіх присутніх звернувся священик з словами великої вдячності, наголосивши на збереженні традицій, на які багатий наш народ та переданні їх молодому поколінню.

На цьому свято не завершилось, а продовжилось в дворі Народного дому. Гучна коляда, велика ватра, зустріч з односельцями, грінтвей – творили неймовірний, захоплюючий настрій Різдва.

Дай Боже, щоб це свято ще довго тривало в наших серцях, а весела коляда лунала по всій Україні аж до свята Стрітення Господнього".

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336