Пошук по сайту

Мама єпископа Михаїла дала інтерв’ю про життя Церкви у підпіллі

12 лютого 2016 року пані Станіслава Колтун, мати єпископа Михаїла, дала інтерв’ю представнику Інституту Історії Церкви Роману Гаранджі про своє життя та служіння у підпільній Церкві.

У липні цього року пані Станіславі виповниться 94 роки. Вона пам’ятає як допомагала греко-католицькому священику Приходьку, який служив у їх родинному селі Полоничі, теперішнього Буського району, ще до половини 60-тих років XX століття і не перейшов у православ’я. Деякі місцеві мешканці ставилися до неї з недовір’ям бо «вчила дітей і до церкви закликала». Потім коли на парафію прийшов православний священик, то привозила до Полонич підпільних священиків: о. Смаля, о. Винницького, о. Городецького, о. Вороновського та інших. У їхньому домі відправлялися Святі Літургії, а також отці залишали Святе Причастя і щоденно три-чотири особи приймали Євхаристійного Христа. Також пані Станіслава, коли не було священика, гуртувала людей у неділі і свята на молитву. Збиралися по п’ять-вісім осіб і прочитували Службу Божу, а потім молися вервицю. Одного разу на колгоспних зборах її перед усіма звинуватили в тому що вона «віру заводить» у селі, однак за неї вступився голова колгоспу, сказавши, що «в нас багато вір. Хто як хоче, так хай вірує».

Дітей, Зиновія та Михайла, вчила так, що систематично давала читати Катехизм, по п’ять сторінок, і вони переказували один одному зміст.

Про сина Михаїла розповіла, що завела його до о. Михайла Винницького, ЧНІ. Так він познайомився з Редемптористами і згодом став ієромонахом. В домі, де тепер живуть, діяла підпільна семінарія, а вона готувала їжу. Вчили підпільних семінаристів отці-редемптористи: Дмуховський, Михайлюк та інші.

Найбільшої духовної радості зазнала, коли сина Михаїла висвячували на священика (13 грудня 1981 року).

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336