Пошук по сайту

Белзький деканат вніс пропозиції на розгляд Єпархіальному соборові

Для того, щоб спільно шукати відповіді на питання, які сьогодні виникають у парафіях, 12 квітня у м. Великі Мости відбувся Белзький деканальний соборчик на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Пропозиції від Белзького деканату: створення нових спільнот «Спільнота милосердя», «Легіон Марії» та куточків духовності в державних установах; відновлення Братства тверезості. А загалом запропоновано: оживити роботу існуючих Братств; проводити зустрічі спільнот на єпархіальному рівні; створити місцеві парафіяльні «Карітаси»; та щоб парафіяльні ради були помічниками священика. Також порушили питання матеріальної сторони поїздок, які організовуються для молоді.

Про перебіг зібрання
Після урочистої Служби Божої у церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці відбулось засідання у приміщенні актової зали Великомостівського НВК «ЗШ І-ІІІ ступенів-ліцей». Роботу розпочали спільною молитвою. До присутніх із вступним словом звернувся отець-декан Володимир Юськів. Протопресвітер закликав «прислухатись до слова Божого, адже незнання Святого Письма – це незнання Христа. Бог постійно закликає нас до взаємної любові. А ми, у свою чергу, повинні прославляти Його своїми ділами». Звернув увагу отець Володимир і на питання створення та активізації роботи Біблійних гуртків, де читатимуть і роздумуватимуть над Святим Письмом. «Це потрібно, щоб не потрапляти під вплив тих, хто сьогодні перекручує на свій лад Слово Боже, хто відриває людей від віри. А починати потрібно із розмови з дітьми. Незважаючи на величину парафії, обов’язком кожного священика є катехизувати вірних». Для цього у місті Великі Мости діє катехитична школа названа ім’ям мученика о. Павла Криничного.
Із другою доповіддю виступив отець Андрій Красильников, парох с. Хлівчани та с. Тяглів. Він наголосив на важливості Літургії та молитви. «Під час Святої Літургії ми кожного разу все більше дізнаємось, усвідомлюємо і розуміємо життя Ісуса Христа і його науку. Ще у Старому Завіті є праобрази Святої Літургії. Велика ласка для тих за кого служиться вона, а також для тих, хто її відвідує». Наголосив отець на великій силі молитви, якщо вона щира і наполеглива: «Не раз Ісус Христос «примушує довго себе просити», щоб випробувати віру, та він добрий і милосердний, тому завжди нас чує і допомагає».
Отець Микола Шульган, парох с.Себечів та с.Вербове виступив на тему «Провід – управління дарами». У ній розповів про шлях пізнання Божого слова, про церковний провід: єпископ, священик, парафія. Адже місія Церкви – це взаємна співпраця священнослужителів та парафіян. «Жива парафія повинна розвиватися, розширюватися і вона наближає нас до Ісуса Христа. Ісус Христос кожній людині дав певні дари, які вона повинна розвивати, ділитися ними з іншими, бо як сказано: «Даром отримали – даром давайте». Звернув увагу на те, що навколо нас багато терпінь, потребуючих людей, яким ми маємо допомагати. Вірні не повинні бути байдужими, бути осторонь чужої біди, не осуджувати, а допомагати: «Більша радість давати, ніж брати». Взірцем для священників повинен бути о. Омелян Ковч. «Ми повинні бути разом, бо не може бути вчителя без учня, лікаря без хворого, парафії без людей».
Отець Тарас Гнатів, парох с. Реклинець та с. Стремінь, розповів про «Служіння ближньому». Адже ми повинні пам’ятати слова: «Все, що ви зробили одному з братів моїх найменших – ви мені зробили». «Ми маємо осмислювати кожен свій крок і дію, чинити так, як би хотіли, щоб нам робили. Але допомога повинна бути не лише знайомим, родичам, але й у парафіяльній спільноті. Це і допомога священику, і хворим, потребуючим. Але це не означає, що це тільки матеріальна сторона. Ні. Повинні допомагати духовно, молитися за потребуючих, бо сила віри більша за матеріальні цінності». Отець розповів про спільноти: «Матері в молитві», «Марійська дружина». У них людям допомагають не лише тілесно, але й духовно. Потрібно заохочувати до спільнот неповносправних дітей, які навчаться там молитися, любити, щоб відчувати себе потрібними церкві, спільноті. Звернув увагу на ситуацію в молодих сім’ях. Вони мають усвідомлювати, що ще ненароджені діти уже мають душу. «Молоді сім’ї повинні не боятись народжувати, адже діти – це Боже благословення». Отець Тарас завершив свій виступ зверненням, що ми маємо служити ближньому, а не дивитись на конфесійну приналежність і це оживляє парафію.
Парох м. Белз та с. Жужеляни отець Олексій Яворський виступив із доповіддю «Сопричастя – єдність». Україна багатоконфесійна країна, але це не повинно ставати на заваді добрим ділам. «Має бути любов між вами», - каже Ісус Христос. «Ми маємо старатися розуміти один одного, йти до єднання і спільної молитви, не обмовляти, а допомагати. Перший крок до єднання повинен робитися у сім’ях, родинах, церковних спільнотах. Якщо приходимо до церкви, то ми єднаємось, називаємось братами і сестрами в Христі, між нами немає кращих чи гірших. «Отче наш» - спільна молитва, яка єднає, зближує». Вів мову отець і про церковний розкол 1054 р., про те як старались єднатись українські Церкви, про Собори.
Досвідом із своєї багаторічної праці з маленькими дітьми поділилась сестра Єротея Сорока (ССНДМ). «Катехизацію потрібно починати з маленьких дітей. На жаль, все важче стає працювати у цьому напрямку. Деякі батьки передають дітям «керівництво». Катехизація має основуватись на Слові Божому. Має бути «живий» контакт з дітьми – «входити» у щоденне їх життя. Одночасно потрібно і катехизувати батьків. Звернула сестра увагу на те, що важливим у катехизації є віра – жива віра. На Заході є культура, але немає віри, а в нас – навпаки. Віра має рости». Наголосила сестра Єротея на тому, що «ми маємо сьогодні унікальний час, коли у державі відновлюється нове життя і це нове життя залежить від нас, - маємо починати від себе…»
Також до присутніх звернувся депутат Львівської обласної ради Олександра Небожук. Вона наголосила, що все починається з Божого благословення і вийшла з пропозицією до Церкви, щоб у кожній державній установі були духовні куточки, щоб людина мала можливість, не залишаючи своє робоче місце, помолитись, порадитись, отримати духовну підтримку. Адже капеланство у війську є, а у владі – немає.
Вислухавши доповіді, присутні після невеликої перерви зібрались робочою групою, щоб обговорити питання, які виникли. Результатом такої роботи, стали пропозиції, які будуть слухатись на майбутньому Соборі.

Повідомив отець-декан Володимир Юськів

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336