Пошук по сайту

Про Сімдесят четверту сесію Синоду Єпископів

Під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, 25-26 січня 2017 року Божого, в Патріаршому центрі у Львові відбулась Сімдесят четверта сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У синодальних засіданнях брали участь усі діючі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Преосвященний Владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

В першій половині дня перед початком синодальних засідань відбувся семінар для синодальних отців з питань сповідництва, який провели: Владика Теодор (Мартинюк) – «Деякі канонічні аспекти таїнства покаяння» та отець Олег Хортик – «Зарезервовані гріхи та найважчі злочини (delicta graviora)».

Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства були богословські та правові аспекти екзорцизму. Про богословські аспекти екзорцизму доповів Mons. Larry Hogan, Віце-президент Міжнародної Асоціації Екзорцистів, а про канонічні аспекти екзорцизму доповідав о. Piermario Burgo з Італії. Завершили представлення головної теми владика Дмитро (Григорак), який повідомив про діяльність Міжнародної Асоціації Екзорцистів, та отець Леонід Григоренко, ЧНІ, який доповів про доцільність заснування Асоціації Екзорцистів в УГКЦ. Після заслухання доповідей та предметного і всебічного обговорення головної теми Отці Синоду прийняли відповідні синодальні рішення.

Синод уділив значну кількість часу для опрацювання синодальних документів. Так, було розглянуто та затверджено: Послання Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до духовенства і вірних УГКЦ з нагоди Великого Посту; Заклик Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства до духовенства і вірних УГКЦ та до всіх людей доброї волі про необхідність дотримуватись правил безпеки на дорогах та Семінарійну програму вишколу медичних капеланів.

В розділі розгляду інших тем для обговорення Синод заслухав інформацію про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, яку доповів отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій. Про діяльність Підкомісії «За тверезість життя» у складі Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я  доповів о. Руслан П’яста, голова цієї комісії. Він також розповів про заплановану діяльність спрямовану на протистояння поширенню алкогольної залежності в українському суспільстві та допомоги людям жити відповідно до власної гідності, дарованої Творцем.

Синод заслухав інформацію про волонтерський рух у Верховному Архиєпископстві у контексті діяльності Координаційної Ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях. Про це доповідали Преосвященний владика Богдан (Манишин), голова Координаційної Ради та отець Петро Терлецький, викладач Українського католицького університету і волонтер.

Члени Синоду заслухали інформацію про місію і діяльність Українського католицького університету, яку подали отець Богдан Прах, Ректор УКУ та пан Ігор Скочиляс, Проректор з наукової роботи УКУ. Синод поблагословив цей церковний навчальний заклад на подальшу наукову, навчальну та виховну працю, яка має мати у своїй науково-дослідницькій основі історію і богослов’я київського християнства в цілості та Унійної Київської митрополії, зокрема.

Про приготування до ювілейного відзначення 125-річчя від дня народження ісповідника віри патріярха Йосифа доповів пан Олег Турій, проректор з програмного розвитку Українського католицького університету.

Сімдесят п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в квітні 2017 року Божого.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа
УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336