Пошук по сайту

Затверджено новий герб Сокальсько-Жовківської єпархії

Звернення до священиків, всіх членів монаших згромаджень та вірних про встановлення герба Сокальсько-Жовківської єпархії

Герб – це обраний символ, який є притаманним стимулом для життя і його духовних цінностей. В гербі Сокальсько-Жовківської єпархії вміщена традиційна християнська символіка: притаманна Катедральному і Прокатедральному храму (ключі, меч, сокира), властива Архиєрейському служінню (хрест, мітра, жезл) та географічній місцевості (розточчя рік). Архистратиг Михаїл символізує дату проголошення Сокальсько-Жовківської єпархії.

Сокальсько-Жовківська єпархія обіймає 7 адміністративних одиниць Львівської області: Сокальський р-н; м. Червоноград з окремим адміністративним статусом; Жовківський р-н; Кам’янко-Бузький р-н; Радехівський р-н; Бродівський р-н; Бузький р-н, і розміщена на території розточчя рік, які розтікаються на південь і північ України. Визначаючи це, в нижній частині герба зображено 7 витікаючих рік, які означають біблійну повноту життя. При цьому зображення розтоків рік, які вливаються у життя Сокальсько-Жовківської єпархії виражені у формі букви «М». Цей символ несе Марійний зміст, оскільки в Катедральному храмі є копія Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської, в Червонограді є Чудотворна ікона Матері Божої Кристинопільської, а на Жовківщині у Крехові є Чудотворна ікона Матері Божої Верхратської. Їхня присутність і, витікаюча з цього, духовність у вигляді букви «М» входить у духовне життя єпархії. Вище на гербі зображено 7 колосків і 7 виноградин, що означає 7 адміністративних одиниць єпархії, і підкреслює повноту Євхаристійного життя єпархії.

По середині герба постать Архистратига Михаїла, який вказує, що Сокальсько-Жовківська єпархія була проголошена 21 листопада, саме на празник Собор Архистратига Михаїла в храмі святого священомученика Йосафата у м. Жовква. Його постать теж єднається з тим, що на головному фасаді прокатедрального храму є зображення Архистратига Михаїла.

Верхня частина герба, а саме, ключі і меч означають, що Катедральним храмом Сокальсько-Жовківської єпархії є храм святих первоверховних Апостолів Петра і Павла в м. Сокалі. Сокира – означає храм святого священомученика Йосафата, який є прокатедральним, і при цьому храмі є Управління Сокальсько-Жовківської єпархії.

Завершують герб єпископські символи – хрест, жезл і мітра, як головні атрибути єпископського правління в єпархії.

Девізна стрічка, яка підсумовує весь зміст герба, вказує на три ключові слова богословських чеснот: Віри, Надії та Любові.

Усім священикам, чернецтву та вірним Сокальсько-Жовківської єпархії бажаємо засвоїти ознаки нашого герба і втілювати їх у своє життя.

Благословення Господнє на Вас!

+ Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії

о. Роман Синицький
канцлер Сокальсько-Жовківської єпархії

м. Жовква, 22.11.2011 р. Б.
Вих. № 11 – 416

МИХАЇЛ КОЛТУН
Божою милістю
єпископ Сокальсько-Жовківський
Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії

Д е к р е т
про затвердження і проголошення герба
Сокальсько-Жовківської єпархії

Керуючись постановою 38 сесії Єпископів
Києво-Галицького Архиєпископства від 3-4 березня 2008 р. Б.,
що проходив у м. Києві-Княжичах,
про опрацювання і застосування геральдики єпархій УГКЦ.
Тим
затверджую і проголошую
герб
Сокальсько-Жовківської єпархії
Української Греко-Католицької Церкви.

Декрет вступає у силу 23 листопада 2011 року Божого.

Благословення Господнє на Вас!

о. Роман Синицький
Канцлер Сокальсько-Жовківської єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336