Пошук по сайту

Проведено деканальний соборчик у Бродах

«Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», під таким гаслом у суботу, 8 лютого, в м. Броди відбувся деканальний соборчик Бродівського деканату Сокальсько-Жовківської єпархії.

Захід розпочався святою Літургією у храмі Воздвиження Чесного Хреста. Далі делегати продовжили роботу у районному Народному домі. Вітаючи учасників, бродівський декан о. Богдан Вихор зазначив, що на собор прибули представники від кожної парафії деканату. Отець Богдан закцентував особливу увагу на пастирському листі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», в якому йдеться про те, що Синод єпископів УГКЦ звернув особливу на парафію, адже це місце, де зароджується і зростає святість християнина. Бажаючи духовного відновлення церкви Синод затвердив програму розвитку «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Цей деканальний собор є підготовкою до єпархіального, що має відбутися у 2014 році, і мета якого визначити напрямки розвитку Української Греко-Католицької Церкви.

На спільному засіданні делегати деканального зібрання підсумували напрацювання у групах і внесли свої пропозиції. Зокрема, щодо створення регентсько-дяківської школи, парафіяльних духовних бібліотек, єдиної програми катехизації, харитативних груп на парафії, деканальної харитативної ради, реабілітаційного центру для залежних від алкоголю, братств тверезості, центру психологічної допомоги чи «телефону довіри» тощо. Також представники парафій висловили побажання щоби молитви «Вірую» та «Отче наш» на святій Літургії співали всією церквою, щоби діти до Першого Святого Причастя приступали на своїй парафії, пропонували організовувати дитячі літні табори з метою катехизації, поїздки до святих місць, створити у кожній парафії «Скарбничку милосердя» та інше.

Про перебіг зустрічі
Народний депутат України Олег Панькевич у своєму виступі зазначив, що минає два роки від того часу, коли йому довелося бути присутнім на представленні Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом стратегії розвитку нашої церкви. УГКЦ збереглася у складних умовах. У наш час існує багато загроз і важливо, щоб церква жила і розвивалася. «На Майдані незалежності у Києві є намет, що є церквою. Там присутній цей дух живої парафії, де цілодобово перебувають і священики, і миряни, – сказав Олег Панькевич. – Сьогодні ми маємо об’єднатися для розбудови і Церкви, і держави».
Про те, що всі ми є представниками однієї спільноти і дуже важливо, щоб кожен її член ставав ближчим до Бога, бо лише тоді наше суспільство може змінитися, говорила у своєму виступі голова Бродівської районної ради Ольга Шайдулліна. Вона наголосила, що сьогодні Церква, священик є спільниками влади, освіти у формуванні того суспільства, яке ми хочемо бачити.
Вітаючи учасників собору міський голова Анатолій Белей сказав, що сьогодні Україна переживає складні часи і Церква, парафіяльні священики гуртують людей навколо себе і є джерелом надії, духовної опори і підтримки. Ми бачимо і усвідомлюємо якими актуальними є заклики Церкви служити ближньому, любити ближнього, не бути байдужими до того, що відбувається у нашій парафії, місті, селі і у всій Україні. Сьогодні хата українця не може бути скраю.
Вітання та благословення від правлячого архиєрея Сокальсько-Жовківської єпархії владики Михаїла Колтуна передав учасникам собору синкел о. Степан Макар. Він зазначив, що це перший деканальний собор у єпархії. Синод єпископів, приймаючи програму з таким промовистим гаслом, бажає оживити всіх нас. Церква завжди є з народом, а священик є уособленням миротворця. «Сподіваюся, що пропозиції і напрацювання собору не залишаться у цій залі. А ви їх понесете у свої парафії, родини», – наголосив синкел.
Далі присутні разом з доповідачами роздумували над окремими пунктами синодальної стратегії розвитку УГКЦ.
Митрофорний протоієрей о. Роман Біль у своїй доповіді «Літургія та молитва» говорив, що Боже Слово є основою християнського життя, а його джерелом і водночас вершиною – Пресвята Євхаристія. Літургійне життя творить з нас спільноту. Ми збираємося в ім’я Господнє, щоб разом у молитві творити живу Церкву. Молитва дає нам можливість чути Творця, а Його Слово нас змінює. Тож якщо парафіяльна спільнота покликана бути живою парафією, треба приділяти більшу увагу всьому, що стосуєься  літургійного і молитовного життя.
У доповіді «Катехизація в умовах нової євангелізації у світлі стратегії розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» доповідач о. Ігор Балук зазначив, що ще у минулому столітті митрополит Андрей Шептицький говорив про потребу катехазації: «Ваша задача не полягає лише в тім, щоб дітей навчити читати, писати, рахунків. Ви маєте ті діти і виховати, і виробити їх характер, навчити Божий закон заховувати, родичів слухати і поважати, маєте поставити основи моральності під їх будуче життя».
У нинішній час дуже важко вибрати категорію людей, яких потрібно катехизувати, найперше тому, що усі категорії, починаючи від дитини і закінчуючи представниками влади, які теж потребують катехизації. Сучасній людині занадто багато намагаються нав’язати. Це пропаганда політичних поглядів, реклама побутових товарів, різноманітних шоу, роздумування астрологів і екстрасенсів, проповідування різних новорелігійних утворень тощо. Тож важко серед всього цього знайти золоте зерно віри і спасіння. Саме тому Церква в даній ситуації має говорити до людей про Бога. У живій парафії є всі можливості для катехизації – вчити Боже Слово, збагачуватися ним і його приймати.
Найглибша природа Церкви виражена в її троякому завданні – проголошувати слово Боже, уділяти Таїнства і виконувати служіння милосердя. Про ці завдання, невід’ємні одне від одного, говорив у доповіді «Дияконія – це служба милосердної любові» митрофорний протоієрей, директор благодійної організації «Карітас» парафії Воздвиження Чесного Хреста м. Броди Ярослав Царик.
У церковному служінні милосердя ніколи не буде досить, якщо в ній не відчуватиметься любов до людини. Доброчинна діяльність Церкви не повинна перетворюватися на ще один різновид організованої соціальної допомоги. Доброчинні організації мають виявляти особливу увагу до особи, яка опинилися у нужді, та виховувати в людях готовність ділитися, повагу та любов у дусі Євангелія Христового.
Опісля відбулася праця у групах, де делегати обмінювалися досвідом, висловлювали пропозиції щодо можливостей втілення синодальної стратегії «Жива парафія – місце зустрічі з Христом» у парафіяльному житті.
Варто зазначити, що активну участь, зокрема, у роботі третьої групи, де розглядалася тема служіння ближньому, прийняв бродівський міський голова Анатолій Белей. Як голова правління благодійного фонду «Берегиня» він поділився досвідом діяльності та вніс цікаві пропозиції щодо створення харитативних груп на парафії та співпраці з світськими доброчинними організаціями й соціальними службами.
Завершився собор Брордівського деканату спільною молитвою і подячними словами декана о. Богдана Вихора на адресу тих, хто долучився до його організації та проведення, зокрема, родинам Шудриків, Белеїв, Рогоцьких, Соловій, Рип’янських, Мартинюків, Рябишів, Чопей, директора НД Тетяни Сосновської, Андрія Чихута, всіх парафіяльних спільнот Бродівського деканату.

Надія ЗАБОКРИЦЬКА, журналіст

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336