Пошук по сайту

«Милосердя двері відкрий нам, Благословенна Богородице, через молитву і пам’ять за полеглих у Карпатсько-Дуклінській операції (битві)»

На запрошення Владики Євгена Поповича, архиєпископа і митрополита Перемишльсько-Варшавського( УГКЦ), 5 жовтня 2016 року Божого, у місті Дукля, що у Польщі, група духовенства Сокальсько-Жовківської Єпархії на чолі з правлячим Архиєреєм Кир Михаїлом Колтуном взяли участь у вшануванні загиблих синів і дочок Українського народу, що сімдесять два роки тому віддали своє життя внаслідок Східно-Карпатської операції. Біля вісімдесяти тисяч полеглих україців захоронені у тій місцевості.

Вшанування розпочалося офіційними урочистостями на місці поховання, за участі делегацій із Чехії, Словаччини, Польщі, нашої делегації духовенства з України і генерального консула України в Любліні (Польща) Василя Павлюка.

Після виступів високоповажних осіб та покладення квітів до братньої могили на військовому цвинтарі, слово співчуття висловив Владика Кир Михаїл Колтун, керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, після чого священики-капелани Сокальсько-Жовківської єпархії, які не один раз побували в зоні АТО надаючи духовну підтримку українським воїнам, заспівали: "Вічная пам'ять". Зокрема Кир Михаїл сказав: «Як це гарно що померлі нас, живих, мирять, через віки, які існували між нами всілякі відносини,  тепер ми всі розуміємо наскільки ми один одному завдячуємо, і тим померлим завдячуємо, що ми сьогодні можемо зустрічатися в мирі, любові і зичливості, найкращих побажаннях один одному, і це завдячуємо тим померлим, які невинно і мученицьки загинули, які були враховані віками в нашій пам’яті або цю пам’ять спотворювали, а ми сьогодні довідуємось правди, як сьогодні, нам всім є приємно чути, бо саме ті слова всіх нас єднають, наше розуміння є таке, як і ваше розуміння тих фактів, тих подій, які справді нас об’єднують. І ми сьогодні дякуємо Богові за цей день, який нас єднає, і просимо за тих померлих, які відійшли, яких ми згадуємо, яких ми приймаємо до себе в життя і в пам’ять. Це є та комунія свята, на чому полягає церква живих і померлих, і ми сьогодні це єднання між живими, якнайкраще відображається у нашому житті».

Опісля разом із військовим оркестром усі вирушили до місця, де встановлена меморіальна таблиця загиблим воїнам на українській мові, яку Владика Михаїл освятив, а священики-капелани разом заспівали гімн України. В огранізації поминальних заходів активну участь приймав отець Мирон Михайлишин, греко-католицький священик, що служить вірним у Польщі.  Під час освячення пам’ятної таблиці Архиєрей промовив: «Ті, які загинули, які спочивають у цій землі, у трагедії Карпатсько-Дуклінській. Сьогодні ми відкриваємо цю пам’ятну таблицю, щоб увіковічнити цю пам’ять у наших серцях, коли будемо проходити мимо, читати і згадувати тих які загинули і спочивають у цій землі. Сьогодні ми закликаємо Твого благословення на усіх нас, на цей пам’ятний знак, щоб усім згадувати, пам’ятати, і молитись за тих, які загинули, а ми сьогодні, живемо і творимо пам’ять. Боже, ниспосли своє благословення через окроплення цієї  свяченої води за тих, які загинули на цій землі, про пам’ять їхню, ця таблиця нехай нам свідчить. А нам усім дай в мирі і любові жити, і пам’ять їх споминати на вічний їм спочинок. Амінь». 

 Після цього в церкві оо. Бернадинів міста Дуклі Владика М. Колтун разом зі священниками відслужили заупокійну Божественну Літургію, поминаючи усіх полеглих.

Болить серце також і тому що, в силу історичних обставин, напевно, перший раз у такій річниці пам'яті за нашими борцями там була присутня делегація від нашої країни. Можливо вперше була відслужена свята Літургія за загиблими у цьому місці. Це наштовхує на думку що таких місць поховань синів і дочок нашого народу років Другої Світової Війни у світі є багато і напевно не завжди вони нам є відомі. Можливо за ними також не творить пам'яті більшість нашого народу. Тому ми маємо працювати над відкриттям таких місць і творити молитву за вічний спокій їхніх душ. Допоки будемо пам'ятати їх, до тих пір вони житимуть серед нас.

Більше світлин

прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336