Пошук по сайту

Ювілейні святкування у смт. Підкамінь, Бродівського району, на Львівщині

Цей рік для Української Греко-Католицької Церкви є особливим, бо цього року минає двадцять років, як наша Церква вийшла з підпілля та почала відновлювати свої структури та інтенсивно розвиватися. Селище Підкамінь, що на Бродівщині (Львівська область), цього року святкує кілька знаменних дат. Окрім двадцятиліття виходу УГКЦ з підпілля, Підкамінь святкує десятиліття від дня освячення нового храму, та п’ятнадцятиліття душпастирювання свого пароха – митрофорного протоієрея Богдана Жука, декана Підкамінського деканату.

 

Щоб розділити радість вірних, в неділю, 13 вересня 2009 року Божого, з пастирським візитом до Підкаменя прибув правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун. Святкову Божественну Літургію спів служили священики Підкамінського та Бродівського деканатів, а також отці декани Олеського, Новояричівського, Кам’янкк-Бузького та Залозецького деканатів. Віряни підкаменщани з захоплення слухали мудрі настанови свого Архиєрея. На завершення Богослужіння Владика Михаїл вручив подячну грамоту настоятелю храму Успіння Пресвятої Богородиці смт. Підкамінь отцю Богдану Жуку. З почуттям радості та духовного піднесення звучали слова вдячності та «многоліття» на адресу Владики Михаїла, отця Богдана Жука, хористів, меценатів, представників влади, вірних, та всіх, хто своїми молитвами та відданою працею відбудовує нашу Церкву. На згадку про ці відвідини підкаміньчани вручили Преосвященнішому владиці Михаїлу свою гордість – зменшену копію Підкамінської чудотворної ікони Божої Матері.

 

Продовженням святкування став духовний концерт в «Народному домі», приготований місцевими митцями. Перед концертом о. Василь Городецький виголосив доповідь про життя УГКЦ в підпіллі. Окрім загальних відомостей про життя Української Греко-Католицької Церкви в умовах переслідування, цікавою виявилася інформація про двох священиків підкаміньщини: отця Степана Пасічника та отця Олександра Оришкевича, які своїм життям засвідчили вірність своїй Церкві, за що були заарештовані та вивезені на заслання. Після звільнення обоє продовжили своє служіння у підпільній Греко-Католицькій Церкві.

На завершення концерту, отець Богдан Жук, на прикладі вищезгаданих підпільних священиків-ісповідників віри, проілюстрував що таке любов до Бога та до рідної Церкви. А також висловив усім присутнім слова вдячності, нагадав, що народ, який не пам’ятає свого минулого – не має майбутнього.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336