Пошук по сайту

Молитовні відвідини владики Гліба Лончини родинного села Дернів, що на Кам'янеччині

8 грудня 2019 року, в 25-ту неділю після П’ятидесятниці, у храмі Святого Великомученика Микити села Дернів, Кам’янка-Бузького району Львівщини, Божественну Літурґію очолив Владика Гліб Лончина – єпископ-адміністратор єпархії Святого Володимира Великого у Парижі для українців греко-католиків Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії.

Разом з владикою Глібом співслужив настоятель громади УГКЦ села Дернів – духовний отець Тарас Дітчук. Візит владики Гліба, став знаковою подією для всієї громади села, в цей день у давньому храмі Святого Великомученика Микити на молитовну зустріч з владикою прийшли практично всі мешканці мальовничого села Дернова.

СВІТЛИНИ

 «Дернів – це родинне село мого дідуся, отця Василя Лончини, він є мучеником за Віру, загинув 1946 року. Він  народився в Дернові 1886 року, тут родилися його брат отець Матвій і його три сестри – Марія, Меланія і Анна. Отже, Дернів це дуже рідне і дороге для мене село. І я радий, що мав нагоду відслужити Літурґію у церкві Великомученика Микити, старовинній церкві, ще зі XVII століття, яка є відновлена. Я пригадую коли приїздив сюди до села Дернова кілька років тому зі своєю покійною мамою і зі своїм братом отцем Тарасом Лончиною, і ми оглядали цю церкву, вона була в руїнах, а сьогодні вона вже є в молитовному вжитку, в ній провадяться Богослужіння щонеділі, це для мене дуже велика радість. Крім того, тут на цвинтарі поховані мої предки, мій прадідусь Степан і прабабуся Анна та багато інших родичів. Я з превеликим зворушенням відслужив Службу Божу в цьому, рідному для мене селі» - зазначив владика Гліб Лончина в інтерв’ю місцевому радіо.

Варто зазначити, що дерев’яний храм Святого Великомученика Микити села Дернів, Кам’янка-Бузького району Львівщини, пам’ятка архітектури державного значення, збудований у 1666 році та належить до найвизначніших пам'яток галицького сакрального зодчества XVII-XVIII століть.

Наприкінці 30-их років ХХ століття в Дернові звели новий мурований храм Зіслання Святого Духа і богослужіння в старому храмі Святого Великомученика Микити припинилися. В роки радянської влади в дерев’яній церкві зробили музей атеїзму, а потому довгий час древній храм в Дернові стояв в руїнах і запустінні.

У 2015-2016 році, за сприяння бюджетного фінансування відділу охорони історичних пам’яток міністерства культури та за співфінансування обласного, державного та сільського бюджетів, храм було реставровано. У 2018 році при храмі було засновано релігійну громаду УГКЦ парафії Великомученика Микити с. Дернів, Кам’янка-Бузького району Львівської області.

28 вересня 2019 року, в день Святого Великомученика Микити, Владика Кир Петро ( Лоза ), помічника Єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ спільно з настоятелем парафії отцем Тарасом Дітчук та запрошеними священиками, провели Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди храмового свята, з цього часу щонеділі та свята у  храмі Святого Великомученика Микити села Дернів, Кам’янка-Бузького району Львівщини відбуваються Богослужіння.

Іван Покотило

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336