Пошук по сайту

Стрітення у Підгорецькому монастирі оо. Василіян

У свято Стрітення, коли Церква згадує богопосвячених осіб, владика Петро відвідав Підгорецький монастир оо. Василіян та очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

СВІТЛИНИ

У своїй проповіді Архиєрей наголосив на важливості дотримання Божого закону: «Від Різдва до Стрітення бачимо Ісуса, який лежить в яслах і якого приносять у храм. Звернімо увагу на те, кого приносять до Господнього храму – це Предвічний Бог, який створив світ, покликав кожну людину до життя і дає необхідні ласки.   

Пресвята Богородиця з обручником Йосипом йдуть щоб сповнити закон, який дав цей самий Господь. У храмі їх зустрічає старець Симеон, якому було відкрито, що не помре, поки не побачить спасіння  світу, вічного і незбагненного Бога. Що цей Бог буде спочивати в нього на руках, Він дасться взяти себе в руки, щоби той відчув і збагнув та сказав ті слова, які молимося кожної вечірні: «Нині відпускаєш слугу твого, Владико, за твоїм словом у мирі. Бо побачили очі мої спасіння твоє...». Спасіння прийшло в цей світ, до мене грішного чоловіка щоб обдарувати своєю ласкою. Праведний Симеон, який очікував спасіння сьогодні проголошує всім нам, що в цьому маленькому дитяті, якого принесли до храму є сповнення пророцтв і через нього має засяяти світло на цілий світ. Тому ми приносимо свічки, щоб вони нам нагадували те світло, яке Бог хоче запалити у всьому світі.

В Євангелії Господь говорить: «Ви є світло світу». Чи я пам’ятаю, що маю горіти і світити та, що я маю вказувати у цьому світі?

Сьогодні також звертається увагу на жертву, яку приніс Йосип – двоє голубенят. Кому складалася ця жертва? Тому Богові, який втілений у маленькій дитині! Принести жертву – означало зробити викуп, подякувати за те, що Господь благословив первенцем. Кожен первородний мав бути посвячений на служіння Господеві.

Господь звершує закон, хоча є очищений від віку, є Богом, який не потребує очищення. Цим нас вчить, що ми в світі повинні жити згідно закону, щоб був порядок. Він через закон хоче виконати волю Отця Небесного. Коли говоримо про Заповіді Божі, також кажемо, що хочемо жити згідно закону. Є різні перешкоди щоб сповнити закон, але Господь, який приходить, хоче звільнити нас від гріха. Господь Ісус на своєму прикладі заохочує нас сповняти закон який є у Божому слові і дає нам шляхи, якими можемо сповнити його у своєму житті.

Ап. Павло, каже нам у чому полягає воля Божа в житті людини, – воля Божа – святість ваша. Бути святими не через заслуги, а віддаватися і бути послушними Божому промислу в житті.

Сьогодні Церква згадує тих, хто посвятив своє життя Богові. Молімося за священичі покликання, за добрих монахів і монахинь, щоб запалювали серця інших і вели за собою».

Владика також закликав батьків молитися за покликання серед своїх дітей, дозволяти Богові засвічувати свої серця і жити Словом Божим.

Після Богослужіння Владика подякував ігумену о. Віктору Батогу, ЧСВВ та всім монахам за працю, яку здійснюють на теренах Сокальсько-Жовківської єпархії та освятив стрітенські свічки.

Прес-служба єпархії  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336