Пошук по сайту

Відпуст у Крехові зібрав тисячі прочан з усієї України

22 травня, у святковий день перенесення мощей св. Миколая, у Крехівській обителі Отців Василіян, відбувся Великий відпуст. Впродовж двох днів до святого місця прибули тисячі паломників з усієї України, які взяли участь у богослужіннях, Хресній дорозі, приступили до Сповіді та Святого Причастя, торкнулися чудотворних ікон Матері Божої та Святого Миколая. Кульмінацією свята стала Архиєрейська літургія, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук).

Блаженніший Святослав неодноразово вітав паломників і дякував їм за присутність: «Я так дивлюсь на вас, слухаючи ці Божі слова, як на ту жниву, що насправді дозріла. Дякую всім вам, що ви разом зі мною прийшли сюди, до цього святого місця, як паломники, щоб разом зачерпнути з невичерпної криниці Божого життя». Далі Блаженніший звертався до тих, які подолали далеку дорогу, щоб бути на святі: «Я хочу особливо привітати тих прочан, які прибули здалека. Між нами є прочани з Криму, з Херсону, з Дніпропетровська, з Харкова, з Луцька, з Чернівців, з усіх сіл та містечок єпархій в Західній Україні… Усіх вас щиро вітаю і дякую вам за спільну молитву».

Глава Української Греко-Католицької Церкви в особливий спосіб привітав усю «Василіянську родину». Звертаючись до отця протоархимадрита Василія Ковбича, Блаженніший наголосив: «Васильянська родина є великою силою нашої Церкви. І мені, як Главі тої Церкви, лежить на серці, щоб цей Чин направду свято і добре розвивався». Відтак вітаючи присутніх протоігуменів та ігуменів різних Василіянських монастирів, Блаженніший звернув увагу на Закарпаття: «Особливо вітаю отців із Закарпаття, із Березного. Мені особливо є на серці єдність Греко-Католицької Церкви в Україні. Я хочу щиро подякувати, що Отці Василіяни на Закарпатті моляться і будують цю єдність».

У пропоповіді Предстоятель УГКЦ розповів, яка роль криниці в Святому Письмі і пояснив як втамувати душевну спрагу сучасної людини: «Джерелом з якого випливає всяке життя є Бог-Отець. Тою Криницею в якій те джерело себе об’являє і дає себе зачерпнути є Божий Син, а водою є дух Святий, який випливає від Отця через Сина. Саме та вода, вода Духа Святого може втомити спрагу…» Далі Блаженніший порівняв сучасний стан нашого життя в Україні до пустелі, з якої, згідно слів українців Італії відбувається вже не імміграція, а «евакуація». «Ніхто і ніщо не може в тому світі задовільнити нашої з вами спраги, – продовжував проповідник. Навіть той, хто здобуде владу і гроші, хто збудує вигідне земне життя, хто здійснить свою людську мрію, вкінці буде знову спрагненим. Отже, з якої криниці нам потрібно зачерпнути, щоб втамувати спрагу навіки? Цю спрагу може втамувати лише Господь Бог. Він є цією криницею і ця криниця є тут, в Крехові».

Серед великої кількості паломників були чисельно присутні вірні та священики Сокальсько-Жовківської єпархії. Єпархіальне управління представляли отець-протосинкел Володимир Коткевич, о. Ярослав Малиш, особистий секретар єпископа та о. Михайло Ткачів, синкел єпархії.

Варто зазначити, що багато мирян приїжджають до Крехова з власної ініціативи. Також велика кількість людей – це паломники, які приїжджають цілими сім’ями.

Впродовж 21-22 травня Крехівську обитель Отців Василіян відвідали понад десять тисяч прочан.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336