Пошук по сайту

Сокальсько-Жовківська єпархія урочисто відсвяткувала 10-річчя візиту Івана Павла ІІ в Україну

12 липня, у день Катедрального празника свв. апп. Петра і Павла, Сокальсько-Жовківська єпархія урочисто відзначила 10-ту річницю приїзду Івана Павла ІІ в Україну та проголошення його Блаженним Католицької Церкви. З першим офіційним візитом до єпархії, на свято прибув Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який з Правлячим Архиєреєм Михаїлом відслужили подячну Літургію.

Проповідуючи під час спільної молитви, Блаженніший Святослав зазначив: «Сьогодні разом з вами я хотів би відсвяткувати, пригадати 10-ліття приїзду до України Блаженного Папи Івана Павла ІІ, коли ми, на власні очі, могли побачити Петра наших днів та почути його слово… 10 років тому Святіший Отець подарував нам блаженних новомучеників, які подібно як св. Йосафат, своєю кров’ю, запечатали навіки єдність Української Церкви з Апостольським престолом». Порівнюючи апостола Петра, який був звичайним рибалкою без соціального статусу і освіти, з апостолом Павлом, найбільш ученою особою того часу, Блаженніший зауважив, що в «Христі поєднуються усі протилежності» і завдяки тому «один і другий апостоли ісповідували одну і ту саму віру, проповідували одне й те саме Євангелія і поширювали по всьому світі одну й ту саму Церкву Христову».

Цитуючи св. Івана Золотоустого, Предстоятель УГКЦ, наголосив: «Покланяюся Римові, бо там спочивають апп. Петро і Павло». Далі Блаженніший Святослав говорив про міцну опору, скелю нашої Церкви: «Завдяки Петровій вірі і Павловій науці, в єдності з Святішим Отцем, ми можемо вистояти серед тих супротивних вітрів, які віяли і віють проти Христової Церкви».

Говорячи про роль мучеників, які віддали своє життя за єдність Церкви, Блаженніший зауважив: «Кров мучеників кличе до кожного з вас: «Не дайте себе обдурити ложними пророками, які намагаються якимось чином знищити пошану нашої Церкви до Святішого Отця». Відтак проповідник закликав до єднання: «Будьмо в єдності з тим, хто має ключі Царства небесного і через якого ворота адові нас не подолають».

Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, Владика Михаїл Колтун, подякув за «перший візит молодому патріархові» до Катедрального храму і підкреслив важливість «апостольського приємства» у церковному служінні. Відтак подарував Блаженнішому Святославу копію чудотворної ікони Сокальської Богородиці.

Звертаючись до чисельно присутніх священнослужителів, які здебільшого стояли серед люду Божого у храмі вірних, Блаженніший зауважив, що «священики сьогодні відчувають, як часами в церкві може бути тісно», але «це гарний знак, що сьогодні священики стоять між мирянами, бо перед Богом всі рівні». Далі Глава УГКЦ поставив в приклад постать о. Маркіяна Шашкевича, який душпастирював на теренах теперішньої Сокальсько-Жовківської єпархії. Його гасло було: «Іти в народ і говорити народу його мовою», тому о. Маркіян має бути взірцем доброго священика. Далі Блаженніший побажав усім священнослужителям: «Щоб кожен з вас був ще одним Маркіяном».

Після Божественної літургії увесь Божий люд помолився в наміренні Святішого Отця, щоб отримати Повний відпуст. Відтак звернулися до присутніх із привітаннями представники обласної та місцевої влади. На завершення Блаженніший Святослав поблагословив багатотисячну громаду свяченою водою, а бажаючим було роздано образки Блаженного Папи Івана Павла ІІ.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336