Пошук по сайту

Два храми нашої єпархії – претенденти потрапити у спадщину ЮНЕСКО

З 13 до 16 вересня у Львові та Красічині (Польща) проходила Міжнародна наукова конференція «Феномен дерев’ної церкви». Сокальсько-Жовківську єпархію представляли: Голова комісії сакрального мистецтва о. Ярослав Петруха та о. Василь Батюк. Два храми нашої єпархії: Пресвятої Трійці у м. Жовква та Зіслання Святого Духа у с. Потелич підготовляють на подання до списку Світової Спадщини ЮНЕСКО.

Учасники конференції (з української та польської сторони) обговорювали проблеми охорони та реконструкції дерев’яних церков та оглянули сакральні пам’ятки у контексті транскордонного подання групи дерев’яних церков Карпатського регіону до списку Світової Спадщини ЮНЕСКО. Серед цієї групи знаходяться кращі зразки галицьких, гуцульських, лемківських, бойківських дерев’яних храмів, які знаходяться по обидва боки кордону загальною кількістю 16 об’єктів. До запропонованого переліку відібрали вісім дерев’яних храмів які знаходяться на території України. Чотири представляють Львівщину, дві – Івано-Франківщину і дві – Закарпаття. Зокрема, у цьому переліку знаходяться два діючих храми Сокальсько-Жовківської єпархії – церква Зіслання Святого Духа (1502 р.) у с. Потелич та церква Пресвятої Тройці (1720 р.) у м. Жовква. Саме подання має бути завершене до кінця вересня, а в січні 2012 року воно буде передане до штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі. Після вивчення документів, до України прибудуть експерти цієї організації, які проведуть експертну оцінку запропонованих храмів. І тільки в середині 2013 р. українські дерев’яні церкви можуть потрапити в список ЮНЕСКО.

Після завершення конференції українська група здійснила екскурсію до Мицковіч (Підкарпатське воєводство), де оглянули експозиції Біблійного саду та виставку дерев’яних храмів в мініатюрі.

Повідомив о. Ярослав Петруха

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336