Пошук по сайту

Звернення до вірних Української Греко-Католицької Церкви: «Вірую в єдину, святу, соборну, апостольську Церкву»

Слава Ісусу Христу!
Святкуючи Зіслання Святого Духа, що його Син Божий посилає своїй Церкві, і яку Святим Духом безперестанно освячує, оживлює, відновлює і кермує, бажаємо в імені отців-деканів Сокальсько-Жовківської єпархії звернутися до вірних УГКЦ щодо розкольницької діяльності так званої групи Догнал, Шпіржік, Гітюк і Обергаусер, колишніх монахів ЧСВВ, котрі знайшли пристановище на наших святих місцях у с. Підгірці, і, зневаживши свої довічні обіти й нерозпізнавши свого покликання, вийшли з-під послуху своїм обітницям, так і з-під церковних законів, і проводу УГКЦ, і Апостольської Столиці.
Нашим соборним священичим обов’язком перед вірними УГКЦ заявити про появу вовків в овечій шкірі, що стараються силоміць увійти в Христовий виноградник як самозванці, щоби зводити довірливий народ у різномаїті методичні, харизматичні секти під виглядом приналежності до УГКЦ.
На взір ворогів Христової Церкви – «єговістів» вони сіють критикою недовір’я, конфлікти, ворожнечу і ненависть всередині Церкви проти всіх, що не їх так званого «духу».
Історія нашої Церкви впродовж її існування освячена кров’ю мучеників і ісповідників за те, що була виразником духовної єдності з Вселенським Архиєреєм і виразником національної єдності народу. За це Церква терпіла знищення як за царської Росії, так і – радянської, і по сьогодні виглядає, що маємо недругів, котрі різними способами стараються перешкодити завершенню УГКЦ найвищим достоїнством згідно нашого права і що його мають інші народи – Патріаршим устроєм в єдності з Римським Престолом.
Тому ми, отці-декани Сокальсько-Жовківської єпархії, разом із священиками наших парафій, виразно заявляємо про те, що на відміну від групи самозванців, котрі породжують смуту у Церкві і Державі, ми:
1. приналежні до святого Римського Апостольського Престолу, якому Божественний Засновник Церкви Господь і Спас наш Ісусу Христос дав через св. ап. Петра і апостолів владу навчати , освячувати і управляти, і влада котрого перейшла і переходить на наслідників Петрових, Римських Вселенських Архиєреїв;
2. приналежні до Глави і Отця нашої помісної УГКЦ блаженнішого Патріарха кардинала Любомира Гузара, якому підлягають всі українські греко-католицькі митрополити, архиєпископи і єпископи в Україні і на поселеннях, і котрий перебуває в єдності з Римським Архиєреєм.
3. приналежні до свого єпископа-ординарія кир Михаїла Колтуна, котрого обрав Синод УГКЦ і Вселенський Архиєрей потвердив.
Це є наш і нам Богом поставлений церковний провід, якому ми з всією Церквою виявляємо синівську вірність, пошану і послух, а також ми належно сприймаємо накладену на групу «Догнал» Церковну кару – Велику екскомуніку, тобто заборону у священнослужінні. Рівно ж хочемо звернути увагу тим ошуканим групою Догнал, Шпіржік, Гітюк і Обергаусер людям про те, що Святіший Отець не має із ними як самозванцями жодного спілкування через щорічне звернення як до кожного єпископа світу; немає рівно ж жодного їх імені в газеті Аннуаріо Понтіфіччіо – щорічнику, котрий подає імена всіх Правлячих Єпископів світу Вселенської Католицької Церкви; немає братерського з ними спілкування зі сторони Римо-Католицької Церкви України, Польщі, як і інших країн світу.
Господь наш Ісус Христос вчить нас благословляти, а не проклинати. Нас, українців, проклинали греки, проклинали москвини – «Мазепу», і ось проклинають новоз’явлені «пророки» групи «Догнал», Шпіржік, Гітюк і Обергаусер, що прийшли із злобою на нашу землю. Чи Христос проклинав? 
Шануймо свій обряд, щоб чужинецькими напівами ми не занапастили Церкви, бо маємо сумний досвід із зникненням колишніх Українських Греко-Католицьких єпархій на Мараморщині в Угорщині, як і нині в Словаччині. І в нас шукають слабких національних елементів, щоб знівелювати нашу літургічну ідентичність.
Звертаємо наостанок увагу на нецерковний підхід декого з вірних, що з якоїсь рації невдоволені в своїй парафії переходять у секту чи рух, що конфліктує з Церквою і заперечує існуючий порядок.
Церква вимагає, щоб усі шукали миру, намагались наблизитись один до одного і йшли разом, відкинувши ненависть і ворожість, шукали примирення і разом свідчили віру в суспільстві, сім’ї і парафіяльній спільноті.
Хай наші застереження у Свято Зіслання Святого Духа спричиняться до релігійного і національного виховання всіх нас на християнських основах і Божих заповідях, і щоб в національній свідомості ми спільно і одностайно ставили спротив недругам Церкви, Української незалежності й Церковної культури і все це боронили і мали за ціль свого життя – спасіння у Христі.

Декани Сокальсько-Жовківської єпархії

Белзький Володимир Юськів
Бродівський Микола Мазурчук
Буський Олег Макар
Дублянський Володимир Високінський
Жовківський Василь Батюк
Кам’янка-Бузький Володимир Касіян
Лопатинський Богдан Левицький
Новояричівський Василь Бесага
Олеський Ігор Суходольський
Підкамінський Богдан Жук
Радехівський Ярослав Михалюк
Рава-Руський Богдан Мурований
Сокальський Василь Білецький
Тартаківський Богдан Лилик
Червоноградський Петро Якимець

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336