Пошук по сайту

Вперше архиєрей одягнув солом’яну мітру і панагію

Під час Різвяних богослужінь, Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, Михаїл Колтун, був зодягнений у солом’яні мітру та панагію. Зазвичай єпископська мітра та панагія виготовлені з коштовних матеріалів і символізують корону Царя Христа та Всесвяту Богородицю. Натомість солома – це ознака смирення, це дідух, який був постелений в убогих яслах новонародженому Христові.

Презентуючи нову мітру та панагію, у день Богоявлення у м. Жовква, єпископ Михаїл сказав: «Цей атрибут дідуха – є святковий, чи він в снопі, чи на столі, бо все це плід землі. Ми цей дідух асоціюємо із даром Божим, який він нам дає. Ми цей дар земний стараємося і у постіль і в подушку положити, щоб добре спалося і щоб здорові були. Дідух – це дар Божий тут на землі і коли Христос приходить, йому стелять цей дідух у ясла». Далі продовжує єпископ: «Христос не соромиться дідуха, бо все це, чим ми живемо, є дар Божий. І те, що Господь входить у наше смирення – це і означає ця мітра та панагія. Оцей дідух я зображаю так, бо маю можливість мітру і панагію носити».

Розповідаючи звідки виникла ідея зробити церковні атрибути зі соломи, єпископ Михаїл зазначив, що якби він в дитинстві не спав на дідуху, то б не зумів це задумати.

Виготовила солом’яну мітру і панагію пані Марія Кравчук, майстриня із Волині.

Довідка

Мітра - богослужбовий головний убір єпископа. Панагія - нагрудна ікона із зображенням Богородиці.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336