Пошук по сайту

Завершилися святкування 400-ліття Крехівського монастиря

27 жовтня 2012 року Крехівський монастир провів урочисті богослужіння з нагоди завершального святкування 400-річчя від дня заснування чернечої обителі. Свято очолили: владика Михаїл Колтун, єпарх Сокальсько-Жовківський, та владика Софрон Мудрий, єпископ-емерит Івано-Франківський.

Під час Літургії з архиєреями співслужили отці василіани та єпархіальні священики. Співав чернечий хор із василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Митрополита Велямина Рутського.

У проповіді Владика Софрон пригадав хресний шлях Крехівського монастиря. На завершення Святої Літургії Владика Михаїл зазначив, що василіяни «святкують не тільки 400 років, але святкують події, які пережив монастир впродовж тих років». Багато труднощів досвідчив монастир та ченці, які посвячували своє життя у скромній праці. Тому звертаючись до присутніх, єпископ Михаїл наголосив: «Ми часом думаємо, що маємо зробити щось великого для України? Ні. Ми маємо себе змінити для України і довіритися Богові». А коли йдеться про державу, про Україну, то проповідник поклав акцент на те, що вона не є чимось абстрактним і незрозумілим: «Бо держава то є ми, кожен з нас» і маємо цю державу любити, в серці своєму плекати, і розвивати любов до ближнього».

Вітаючи отців-василіян, єпископ Михаїл сказав: «Бажаю братії василіянській кристалічної чистоти серця, щоби Господь міг тішитися кожним з вас, кого покликав, щоби продовжувати історію василіянського чину, яка вплітається в життя нашої Греко-Католицької Церкви».

Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, від імені ченців висловив вдячність архиєреям, о. Атанасію Євушу, ЧСВВ, настоятелю та прибулим гостям і доброчинцям за спільну молитву.

Далі відбулася процесійна хода на монастирське подвір’я, де було здійснено Чин посвячення пам’ятного хреста з нагоди 400-ліття Крехівської обителі.

Завершилося святкування у монастирській трапезні, де пройшов концерт, у якому взяли участь Роксолана Зінчук, Павло Савран та о. Вітольд Левицький. Кожен учасник святкувань отримав пам’ятну грамоту з нагоди величного ювілею.

Пригадуємо, що 2011 року отці василіани святкували 20 років відтоді, коли Крехівська обитель була повернена своїм власникам. На святкуванні був Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Прес-служба та о. Йоаким Ковальчук

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336